Merhaba!
Herkese iyi yıllar :)
Bir yazı sonra 2020 listemi bitirmiş olacağım ( çok şükür :D ) . Hemen yazıya geçeyim 11 kitap okumuşum kasımda. Bittabii yine fotoğraf yükleyemediğim için sevdiğim kitaplık görselini ekliyorum :)
Sadist/ Stephen KING: King benim en sevdiğim yazarlardan biri. "Göz" okuduğum ilk kitabıydı ve şuana dek en sevdiğim kitabıydı da. "Hayvan Mezarlığı" bu tahta ortak olmuştu ve "Sadist" de şimdi bu listeye eklendi :) Başarılı yazar Paul Sheldon bir trafik kazası geçirir ve takıntılı hayranı Annie Wilkes tarafından bulunur ancak "ah keşke beni orada bıraksaydı" dedirtecek olaylar içinde bulur kendini. Böyle hayran düşman başına bile denmez öyle nefret ettim kadından :))) Çok başarılı bir romandı ben gerçekten severek okudum ve gerilim severlere tavsiyemdir. Altın Kitaplar'dan çıkan roman 344 sayfa.
Ateşten Gömlek / Halide Edip ADIVAR: Bu romanın özelliği Kurtuluş Savaşı'nı anlatan ilk roman olması. Kahramanımızın ağzından savaşa ve döneme dair bir hikaye dinliyoruz ancak şöyle bir durum gelişti bende , ben inanılmaz büyük beklentilerle başladım ve bir miktar boşluk yaşadım bitirdiğimde. Bunun sebebi romanın kötü olması değildi çünkü 2 günde okudum gayet de akıcı ancak beklentileri arşa çıkaran yorumlar duyunca bu yaşadığımın da normal olduğunu düşünüyorum. Okuduğuma mutluyum zira sürprizli sonu gayet güzel olmuştu. Adıvar'ın okuduğum 2. kitabıydı ve diğer kitabına göre kat kat iyiydi. Can Yayınları'ndan çıkan kitap 208 sayfa ve Türk Klasiklerini sevenlere tavsiyemdir.
Rüzgar Ne Diyor? / Susanna TAMARO: Tamaro'ya hayranım ancak bu kitabını çok sevdim diyemiyorum. Özellikle yazardan beklentileri benim gibi büyük olanlar varsa çok tatmin etmeyebileceğini belirteyim. Bu kitapta mülteci öyküleri anlatmış yazar. Göçler, yeni yaşamlar ve yeni hayalkırıklıkları var hikayelerde. Ben diğer kitaplarını da okuyacağım çünkü külliyatını bitirmek istiyorum. Can Yayınları'ndan çıkan kitap 123 sayfa.
Hep Genç Kalacağım/ Sabahattin ALİ: Ali'nin arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla olan mektuplaşmalarını içeren, tadı damağımda kalan, sonlara doğru bitmesin diye gıdım gıdım okuduğum bir kitaptı. 560 sayfalık kitap bana az geldi ve okurken o dönemlerde yaşadığı için mektup sahiplerini inanılmaz kıskandım. Dil, üslup , kalite, kültür... O zaman diliminde yaşamış olmak isterdim... Mektup okumayı sevenler ve elbette Ali hayranlarına şiddetle tavsiyemdir. Yky'den çıkan kitap 560 sayfa.
Fırtınanın Habercisi/ Maksim GORKİ: Ekim Devrimi öncesi Rusya'sından hikayeler içeren bir kitap Fırtınanın Habercisi. Hep Genç Kalacağım"da Sabahattin ALİ'nin öğrencisi Adil'in bu kitaptan bahsedip çok da sevmediğini okumuştum. Benim de okuma listemde olduğu için açıkçası üzülmüştüm ve Adil'e katılıyorum maalesef ben de çok sevemedim ancak kesinlikle kötü değildi. Bendeki baskısı Bordo Siyah Yayınevi'nden çıkan baskı 216 sayfa.
Hayriye Hanımı Kim Çaldı? / Figen ŞAKACI: Şakacı'nın 3 kitaplık serisi , Bitirgen/Pala Hayriye/ Hayriye Hanımı Kim Çaldı isimli 3 kitap içeriyor. Ben serinin ilk iki kitabını geçtiğimiz yıllarda okuyup çok sevince son kitabı saklamıştım çünkü Hayriye'den ayrılmak istemedim. Çocukluğundan itibaren hikayesine eşlik ettiğim Hayriye'yi bu son kitapla uğurladım. Açıkçası son kitaptan çok daha büyük beklentilerim vardı maalesef altında kaldı çünkü Hayriye'nin hikayesini arkadaşı Rüya'dan dinledim son kitapta. Rüya bir gün arkadaşı Hayriye'yi ziyarete gider ancak Hayriye yoktur. Bu yokluğun peşinde düşer Rüya. Çok sevemesem de kötü de bulmadığımı belirteyim. Keşke daha çok kitap olsaydı bu seride :( İletişim Yayınları'ndan çıkan kitap 172 sayfa.
Carmilla/ Sheridan Le FANU: Kitabımızın kaahramanı genç ve yalnızlık çeken bir kadın. Bir gün yaşadığı yerde bir kaza olur ve Carmilla ile tanışır. Bu tanışma onu çok memnun etmiştir çünkü bir arkadaş bulmuştur. Dracula'nın ilk vampir romanı olduğu sanılsa da Carmilla , Dracula'dan 26 yıl önce yazılarak ilk vampir romanı olmuş. Vampir kitabı olmasının yanısıra lezbiyen aşk öğeleri barındırmasıyla da ilgi çekmiş bir kitap Carmilla. Kitap 112 sayfa. Ben Can Yayınları'nın Gotik Edebiyat Serisinden okudum ve yazıldığı döneme bakıldığında iyi bir anlatımı olduğu için sevdim kitabı. Türünün en eski örneklerinden olan kitapları okumayı seviyorum eğer siz de benim gibiyseniz listenize alın derim.
Od/ İskender PALA: Od bir Yunus Emre romanı. Yunus Emre'yi Yunus Emre yapan hikayesini okuyoruz kitapta. Pala'nın şu ana dek okuduğum "Akşam Yıldızı" hariç tüm kitaplarını sevdim. Od'da da bir şeyler eksik gibi geldi bana. Bilmiyorum belki de "Şah ve Sultan " ve "Mihmandar"ı çok sevdiğim için onlarla kıyasladım en nihayetinde çok beğendiğim bir kitap olmadı. Beklentiyi yüksek tutmadan okumak lazım derim eğer okumak isterseniz. Kapı Yayınları'ndan çıkan roman 361 sayfa.
Fatih Harbiye/ Peyami SAFA: Safa benim iki gözümün çiçeği olduğu için her kitabını okumak istediğim yazarlar listesinde :) "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" bir başyapıttı ve ben hala o kitaptaki anlatımın, psikolojik tahlillerin ve bazı cümlelerin etkisinden çıkamadım. Fatih Harbiye güzeldi ancak bana "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu"ndan aldığım tadi vermedi. Kitabın kahramanlarından Neriman babası Faiz Beyle yaşar ve mahalleden komşu olduğu Şinası ile nişanlıdır. Konservatuarda ud eğitimi alan Neriman bir gün Macit'le tanışır ve yaşadığı hayatı sorgular olup Batılı tarzda yaşama isteği duyar. Kitap 128 sayfa ben Ötüken Neşriyat basımından okudum Alkım'dan da çıkıyor ve eğer bende olmasaydı kesin Alkım basımını alırdım çünkü onun kapaklarını daha çok seviyorum :)
Kelime Defteri/ Nazan BEKİROĞLU: Mücella'sını okuduğumdan beri Bekiroğlu'na hayranım. Diğer romanlarını da hemen topladım ama niyeyse bir türlü okuyamadığım için Kelime Defteri'yle Bekiroğlu okumaya devam etmek istedim. Denemelerden oluşan bu kitapta da Bekiroğlu'nun sıcak anlatımı vardı. Seçtiği kelimeler, benim alıp götürdüğü yerler dolayısıyla bu kitabını da sevdim. Timaş Yayınları'ndan çıkan kitap 256 sayfa ve deneme severlere tavsiyemdir.
Kuvayi Milliye/ Nazım HİKMET: Hikmet'in tüm kitapları elimde var ancak ne hikmetse dönüp dolaşıp "Benerci Kendini Neden Öldürdü"yü okuduğumu farkettim. 2001 yılında almıştı sanırım annem bu seti ve ben o zamandan beri o kitabı 4 kez okumuş olabilirim. Bir karar verdim ve sırayla tüm kitaplarını okumaya çalışacağım. Nazım'ın şiirlerini anlatmama hiç gerek yok diye düşünüyorum. Alın, okuyun, hediye edin her kitabını. Ben Adam Yayınları'ndan çıkan basımını okudum 232 sayfa.
Size bir de şu sıra sürekli dinlediğim bir şarkıyı bırakıyorum. 1 saatlik versiyonu var ben onu dinliyorum çünkü hiç bitmesin istiyorum :)
Od ve Fatih Harbiye daha önceden okuduğum eserler. O zaman için sevmiştim yanlış hatırlamıyorsam. Tekrar okunma vakitleri gelmiş gibi hissettim şu an :)
YanıtlaSilEmeğine sağlık
Od'a bayılmadım hatta tavsiye listemde de değil ama tabii sana iyi okumalar :)
SilHarika kitaplar. İçlerinden bazılarını okudum. Okumadıklarımı mutlaka okuyacağım.
YanıtlaSilBu yazıyı okudunuz mu? Çünkü hepsini beğenmedim de...
SilOd konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Yunus Emre ve Mevlana ile ilgili birçok kitap okuduğum için burada yazar biraz hızlı geçmiş bazı yerleri. Havada kalan yavan yerler vardı maalesef ama yine de okumuştum.
YanıtlaSilSiz benden daha iyi değerlendirebilirsiniz benim okumalarım sizinkiler kadar yoğun değildir. Bir şeyler havada kalmış, kurguda mı desem anlatımda mı desem bir yavanlık vardı.
Silİçlerinde okumadıklarım var ve hemen listeme ekliyorum. Paylaşım için teşekkürler :)
YanıtlaSilHangileri?
SilHep Genç Kalacağım dikkatimi çekti, Ali'nin 2 kitabını okudum şimdiye kadar evde okumam gereken 3. bir kitabı var onu da okuyunca buna atayım elimi.
YanıtlaSilOd'u ve Şah ve Sultanı taaaa lisede okumuştum :D Okul müdür yardımcımızın kitaplığından almıştım listende görünce biraz geçmişe gittim :')
Sevmiş miydiniz Od'u?
Sil