12 Ocak 2021 Salı

ARALIK AYI OKUMA LİSTEM

 Merhaba, 

Aralık ayında beş adet kitap okumuşum ve 2020'yi 100 kitapla kapatmışım. 2019'a nazaran daha iyi bir bilanço olmuş aferin kendime :) 

Hemen aralık kitaplarımı anlatayım. Yine fotoğraf çekmedim o sebeple sevdiğim bir  fotoğrafı ekliyorum buraya :) 


Roger Ackroyd Cinayeti/ Agatha CHRISTIE: Kendi halinde yaşayan insanların olduğu bir köyde günün birinde bir kadın ölür ve kadının ölümü çeşitli varsayımları da beraberinde getirir. Köy halkı kadını ilk kocasının öldürdüğünü düşünmektedir. Bu esnada emekliye ayrılıp King's Abbot köyüne yerleşen Hecule Poirot da olaya dahil olur. Christie yine yapmış yapacağını. Kitabın sonuna kadar asla şüphe etmediğim biri çıktı katil :) Altın Kitaplar'dan çıkan roman 304 sayfa.


Kazaklar/ TOLSTOY:    Varlıklı biri olan Olenin Moskova'da yaşarken bir Kazak köyüne göreve gider. Olenin ve köy halkı arasındaki ilişkileri okuyoruz kitapta. Tolstoy, Olenin ve köy halkı üzerinden birbirinden farklı iki  kültürü kıyaslamış. Kitap aksiyon dolu bir kurguya sahip değil ama ben okurken çok beğendim beni çok dinlendirdi fondaki Kazak köyü. Sakin sakin kendini okutan kitapları sevenlere tavsiyemdir. Bordo Siyah Yayınları'ndan çıkan baskısını okudum. 320 sayfaydı ve çevirisi de güzeldi ancak basımı yok şu an. 


Germinal / Emile ZOLA: Germinal çocukluğumdan beri kitaplığımdaydı ancak ne hikmetse elim hiç gitmedi. Şimdi artık zamanı geldiğini düşündüm ve sevgili Kitap Sevinci ile birlikte okuduk. Araştırdığımda Germinal'in 20 kitaplık bir seri olan "Rougon-Macquat Serisi"nin 13. kitabı olduğunu öğrendim fakat serinin birkaç kitabı dilimize çevrilmiş. Germinal'e başlamadan önce serinin ilk kitabı olan  "Rougon'ların Yükselişi"ni almıştım ve şu an inanılmaz derecede okuyasım var :) Germinal Fransa'da bir maden ocağında çalışan işçiler ve işverenleri arasındaki hikaye üzerinden anlatılmış bir sınıf farkı hikayesi. Hikaye o kadar güzel anlatılıyor ki "keşke 20 kitap da basılmış olsa da hepsini okusam" dedirtiyor. Daha önce Zola'dan "İtiraf"ı da okuyup çok sevmiştim. Sınıf farkı ve direniş temalı romanları sevenlere ve klasik sevenlere şiddetle tavsiyemdir Zola. Ben harika bir çevirmen olan Adnan Cemgil'in  çevirisi ile Engin Yayıncılık'tan çıkan baskıyı okudum. Kitap 496 sayfa ancak şu an bu basımı yok. Rougon'ların Yükselişi'ni ise Hamdi Varol çeviri ile Yordam Kitap'tan aldım belki alacaklara fikir olur :) 

                                     


Tuhaf Masallar/ Ransom RIGGS: Kanadalı yazar Riggs "Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları" Serisinin de yazarı. Serinin dilimize çevrilmiş ilk 4 kitabını toplamaya çalışıyorum ancak henüz 3. kitabı edinemediğim için seriye başlamak istemedim. Bu esnada yazarın diline, tarzına da aşina olmak için bu kitabıyla bir tanışma okuması yapmak istedim. Rigss'in fantastik birkaç hikayesinden oluşan kitap ortaokul dönemindeki arkadaşlarıma daha uygun gibi geldi 7. sınıftan sonra okunabilir sanırım (yine de bir öğretmen görüşü almak lazım tabii zira işin uzmanı değilim:) Yetişkinler çok sever mi bilemedim. Ben birkaç hikayeyi sevdim ama genel olarak "vay be" dedirtmedi bana. İthaki Yayınları'ndan çıkan kitap sayfa. 

İnsandan Kaçan/ Moliere: Şuana dek Moliere'den okuduğum tüm kitaplar komik hicivler içeriyordu ve hızlıca okutmuştu hepsi de kendini ancak İnsandan Kaçan yazarın okuduğum diğer kitaplarından farklı olarak sanki daha çok Shakespeare okuyormuşum gibi bir tat bıraktı bende. Kitabın başkahramanı Alceste saraya yakın çevrelerin dalkavukluklarından ve samimiyetsizliğinden bıkmış, değerlerine önem veren bir adamdır. Moliere'in bu kitabı eleştirmen çevrelerce en iyi kitabı diye de nitelenmiş Alceste ise  bazı eleştirmenlere göre tiyatro tarihinin en önemli karakterlerinden biridir.  Benim için diğer kitaplarına göre biraz daha ağır ilerleyen bir okumaydı ancak asla kötü bir kitaptı demiyorum. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan kitap 96 sayfa. 


Aralık listem bu şekildeydi. Okuyan herkese teşekkür ve sevgilerimi  bir de caaaaanım Zeki Müren'in şu sıralar en çok taktığım şarkılarından birini gönderiyorum :) 




Bana İnstagram'dan da ulaşabilirsiniz buraya bir tık :)


10 yorum:

  1. Tuhaf Masallar noktasında sana katılıyorum. Ama seriyi okurken sana faydası dokunur diye düşünüyorum.

    Agatha okumayı çok ıstıyorum bu yıl inşallah başarabilirim.

    Ocak ayı daha da güzel geçer umarım. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agatha'ya başlarken On Küçük Zenci ya da Doğu Ekspresinde Cinayet'i seç diye bir tavsiyede bulunmak isterim :) Seri umarım Tuhaf Masallar'dan daha iyidir yoksa ben boşa almış oldum o 3 kitabı :))

      Sil
    2. Seri daha güzel ama sakın filmi izleme. Agatha noktasında herkes aynı tavsiyeyi veriyor umarım başlayacağım en kısa zamanda.

      Sil
    3. Yok okumadan izlemem filmi :) Umarım seversin Agatha'yı. Ben çok seviyorum özellikle okuma konusunda tutukluk yaşadığım dönemlerde bana çok iyi geliyor :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık listeme eklyeceğim bazılarını :)

    YanıtlaSil
  3. Agatha Christie kütüphanemin olmazsa olmaz yazarlarındandır.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş bu yazı çok begendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesşe bir okusaydınız zira yukarıya özellikle yazdım hemen yorum yazdığınız yerde şu yazıyor " güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler. Emek verip yazı yazıyorum ve bu yazılar yorum almaya gelenlere değil ilgilisine ulaşşın diye yazıyorum. Sizin yazdığınız tarzda bir dolu yorum siliyorum hergün. Bloglara gittiğimde de yazıları okumaya gidiyorum alakasız yorumlar yapmaya değil...

      Sil
  5. Ayda 5 kitap okuyorsunuz ve bu kitaplar kolay yutulur kitaplarda değil, nasıl başarabiliyorsunuz? Kitapları çoğunlukla dışımdan okuyorum bu da beni çok yavaşlatıyor. Küçük bir öneri bulabilir miyim burada?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı okumadan sırf yorum yapmaya gelmişsiniz. Ayda 5 kitap okuduğum aralık ayı 2020'nin en vasat aylarından biriydi benim için zira 5'ten fazla kitap okurum. Agatha'yı mı kolay yutamadınız Tuhaf Masallar'ı mı İnsandan Kaçan'ı mı? Siz bu 5 kitaptan hangisini okuyup kolay yutamadınız misal? Size bir önerim yok dıştan kitap okumak nedir bir bilgim yok.

      Sil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)