11 Eylül 2015 Cuma

AĞUSTOS AYI OKUMA LİSTEM, KİTAP ALIŞVERİŞİM VE YENİ BİR BLOG TAVSİYEM

Ön. Not: Yazıların altına takipçilerim dışı bırakılan reklam linkleri tarafımdan hunharca zevk alınarak silinmekte..


Ön. not 2: Bu yazı Berkay'a atfen yazılmıştır. Berkay bu ay sadece 10 kitap okuyabildim :( :P



Merhaba,


Arı A., Gonzo, ben, Meggie oturuyorduk "bloga yeni yazı yazsak ya" diye düşündük...
Şimdi "onlar kim?" dediğinizi duyuyorum.. Tüm oyuncaklarımın ismi vardır benim Gonzo Muppet Kuklası zaten ona isim vermişlerdi. Şu badem gözlü kız bebek 25 yaşında filan. Kendisini dayım yurtdışından getirmişti ondan mı bilmem ilk gözgöze geldiğimiz an "Senin adın Maggie" deyivermiştim çocuk aklı işte :)

  Okuma listeme gelelim.. Ağustosta sadece 10 kitap okuyabildim onların 7'sini de son haftasında okudum üstelik.. Ağustos çok kötü, verimsiz bir aydı..

Önce bir blog tavsiyem var onunla başlayayım. Facebook'ta şahane bir kitap grubu vardı "Kitap Dostları" isminde. O güzel grubun admini sevgili Uygar Atasoy okuduğu kitapları anlattığı birikimi fazla olan bir kitap blogu ile aramıza katıldı Kitap Sevgim blogunu takibe almanızı öneririm inanılmaz bir membağ bence kitaba dair. Uygar Beye aramıza hoşgeldiniz diyorum ve hem grubu hem blogu severek takip ettiğimi söylemek istiyorum :) 

Okuma listelerimin rutin okuyucuları var her ay merakla bekleyip, soran. Onlara çok teşekkür ederim özellikle zira sayelerinde her ay daha heyecanla yazıyorum bu yazıları ve çok okumaya motive ediyor bu da beni.


Jean Jacques Rousseau/Toplum Sözleşmesi: Klasikler ve hatta "okunması gereken 30 kitap" listesindeki bu kitabı özellikle de siyaset bilimine ilgisi olanlara tavsiye ederim. Dil olarak ağır ve terimli yani okurken epeyce uykunuzu getirse de ideal toplum düzenine dair bir şeyler okumak isterseniz tavsiyemdir. Oda Yayınlarından çıkan kitap 134 sayfa.


Andre Gide/ Kadınlar Okulu: Elime aldığım andan itibaren soluksuz okudum. Bir kadının aşık olduğu ve sonra evlendiği adama dair yıllar içinde yeniden yeniden yeniden şekillenen düşüncelerini döktüğü bu günlük bir ilişkinin bilinçaltıdır, alınmalıdır, okumalıdır! İlk kez Gide okudum artık diğer okumalarımda da öncelikli yazarlardan. Bordo-Siyah Yayınlarından çıkan kitap 110 sayfa. İlişkisini sorgulayanlara özellikli tavsiyemdir.

William Blake/ Masumiyet ve Deneyim Şarkıları: İngiliz Şair Blake'in bu kitabı "masumiyet ve deneyim" olmak üzere iki kısıma ayrılan şiirlerden oluşmuş. Dönemin siyasi konjonktürü, savaşlar, yoksulluk gibi öğeler bu şiirlerin temasını oluşturmuş. Blake'ten güzel bir alıntıyla son vereyim kitaptan bahse "Deneyimler yitirdiğimiz masumiyetimizdir." Bordo-Siyah Yayınlarından çıkan kitap 85 sayfa.

İrem Nazlınur Çetin/Yalnızlığın Mavisi: Sevgili Şule'nin çekilişinden kazanmıştım ve yollarken "Dilek ben pek beğenmedim beklentin olmasın" demişti. İsmi ve kapağı şahane olan bu kitap inanılmaz ... Neyse kötü bir şey demeyeyim yazar çok genç ama sıkıldım okurken. Denk gelirseniz önceliğiniz olmasın.... Bunları bana bir sohbette de aktarsa o sohbetten kaçacak yer arardım öyle söyleyeyim.. Sinada Kitap'tan çıkan deneme 94 sayfa.. 




Ve karşınızda minik sevimli arı A'ın kitap tavsiyeleri! A.'cığım hiç tanışamadık ama aramıza girenler utansın ne diyeyim :P (evet yaşadığım müddetçe dilimden düşmeyecek bu durum üzgünüm)

Edith Wharton/İki Kız Kardeş: Minicik bir kitap ve daha uzun sürseydi neler olabilirdi dedirtti bana... Amerika'da işlettikleri dükkan tek geçim kaynağı olan iki kız kardeşin bir doğum günü hediyesi saatle birlikte hayatlarına giren adamın akabinde hayatlarının 180 derece değiştiğine tanık oluyorsunuz bu mini romanda.. Tam "daha ne olabilir" dediğim an en kötüsüyle bitti roman.. Tavsiye ederim inanılmaz güzel bir kurguydu... Kırmızı Kedi Yayınlarından çıkan kitap 115 sayfa.

Agatha Christie/ Doğu Ekspresinde Cinayet: İngiliz hayranlığım bilinen bir şey sanırım :) Tabi ki İngiliz hayranı derken İngiltere'yi ve edebiyatını seviyorum. Christie ise bundan yıllar yıllar önce kalemiyle hayat verdiği Dedektif Poirot'u ile benim kalbimi ben küçücükken çalmıştı! Bir tren, bir cinayet bir sürü şüpheli yolcu.. Hepsinin ortak noktası ise "Amerika" ile olan bağları. Mini boy dedektif Poirot iş başında. Şahane bir romandır şiddetle tavsiye ederim. Özellikle de biraz kafa dağıtmak isteyenlere. Altın Kitaplar Yayınevi'nden çıkan roman 171 sayfa.

Jose Saramago/ Bilinmeyen Adanın Öyküsü: "Erkeklerin hepsi bir adadır aslında" yahu aklımı kaçıracağım minicik bir çocuk kitabı yani bol resimli bu mini kitap bu kadar ağır bu kadar şık cümleler barındırabilir mi? Bir adamın krala gidip "bilinmeyen adaya yolculuk için gemi" istemesiyle başladı her şey... Ben daha evvel nasıl rastgelmedim ki?! 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi bu kitabı alın okuyun derin bir aşka maruz kalacaksınız şaşırarak.. Kırmızı Kedi Yayınları'ndan çıkan kitap bol resimli ve 58 sayfa. Okumadan geçmeyin!



Vee son olarak da Gonzo'nun kitap tavsiyeleriyle bitiriyorum bu ayın okuma listesini.


Turgenyev/Babalar ve Oğullar: Bu kitap bir klasik ve bir çok listede de "okunası 20" kitap arasında.. Okurken "keşke ortaokul-lise çağlarımda okusaydım" dedim zira şimdi okuduğumda o zaman duyacağım heyecanı uyandırmadı bende.. Sevmedim mi? Sevdim ama klasik tadında sevemedim sanırım.. İki üniversite arkadaşının okul bitiminde evlerine gidip kendileri gibi düşünmeyen ebeveynleriyle yeniden yüzleşmesini konu alıyor kitap. Güzel ve okunası kitaplardan olduğunu söyleyebilirim ama yaşınız gençken okuyun zira bazı tecrübeler size "ezber" gelebilir. Nihal Yeğinobalı'nın çevirisiyle Engin Yayınları'ndan çıkan kitap 284 sayfa.



Zeki Kayahan Coşkun/ Bu Çocuk Kimin? : Zeki Kayahan Coşkun'un tüm kitaplarını çok severek okudum bu elimde yoktu. Uzun zamandır da arıyordum ancak çeşitli sitelerde ederinin çok üstüne fiyatlarla görünce "kalsın" dedim hep.. Taa ki geçen Gittigidiyor'da Kitap ve Kahve isimli satıcıda sıfırlarına ve sıfıra yakın bir fiyatta denk gelene kadar! O satıcıya muhakkak bakın! Kitapları şahane paketlemesinin yanı sıra minicik de bir kahve koyuyor kitapların içine 40 yıl hatırı kalıyor böylece :) Görünce derhal bunu ve 2 diğer kitabını da ısmarladım... Yazarın tespitlerine aşığım! Kitabın yazıldığı dönemdeki gündemi (ki hiç değişmedi zaten) kendi hayatıyla harmanlayıp şahane tespitler yapmış.. Coşkun'un hangi kitabına denk gelirseniz alın! Karakuru Yayınları'ndan çıkan bu kitap 116 sayfa. 



Sabahattin Ali/ Kağnı, Ses, Esirler: Daha önce Ali'nin Kamyon isimli bir kitabını okumuştum. O kitaptaki öykülerinin daha geniş bir hali bu kitapta yeniden basılmış bu kez Esirler isimli bir oyun da eklenmiş üstelik. Zaten Ali'yi bilen bilir çeşitli yayınlardaki öykülerinin toplanmış olduğu bu kitabın tavsiyeye bile ihtiyacı yok. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitap 222 sayfa.. Aşkı ve diğer tüm insani duyguları bu kadar kudretle anlatan başka da kimseye denk gelemedim henüz...






Son olarak da kelimenin tam anlamıyla "minicik" ve kendime inanamadığım bir kitap alışverişim oldu.. Cidden inanamıyorum bu kadar az kitapla yetinebildiğime.. 



Köpek Kalbi'ni bir blogda duymuştum değişik bir anlatımı var alayım dedim. Çavdar Tarlasında Çocuklar'sa ölmeden okunması gereken 30 kitap arasındaydı.. Alice Harikalar Diyarında şu an benim kafamın içinde bulunduğu durumu o kadar güzel anlatıyordu ki duramazdım onu da aldım! :D Ve tabi ki Behrengi... Yıldız ile Karakarga'yı da rafta bırakamazdım..

Ve gördüğünüz şahane kedili 2 ayraç da geçen haftasonu Ankara ziyaretim esnasında Aşti'deki İpekyolu Kitapçılıktan kitaplığıma intikal etti.. Kimse değilse de bu güzel ayraçlar sevdirecek bana Ankara'yı :)

Keşfedemediğim çok kitap var sizlerden bekliyorum önerilerinizi. Sizler neler okuyorsunuz bu aralar?

42 yorum:

  1. Yazında okumadığım kitaplar ve şu ara okumayı düşündüğüm kitaplar var.Güzel bir liste ve güzel bir yazı olmuş.Ben bu ara Yıldız Ecevit'in 'Ben Buradayım' kitabını ve Cemal Süreya' nın 'On üç günün mektuplarını okuyorum'.Okumadıysan tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Oktay! Seni blogumda görmek çok mutlu etti beni okuyarak ve yorumunla kıymet kattın. Önerilerini derhal listeme ekliyorum. Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  2. Harika klasikler okumuşsun Dilek!... Sonraki romanlara da bayıldım...
    Ben de İngiliz Edebiyatını ayrı seviyorum ya... Ben bu anlamda İngiliz Hasta :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Kahve'm! Yahu diyorum daha önce nasıl olur da okumam bunları....

      Ah sorma sorma İngiliz Edebiyatı hele de şu aralar gözdem :)

      Sil
  3. Ayraç yetmeyebilir bu sevgi için :)))
    Ben sadece şu yaz günlerinde serin bulduğum için sevebiliyorum (Antalya'nın üstüne iyi gitti ama Ankara :)
    Birkaç ay sonra yine bozuşuruz karlar yağınca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok haklısın 2 ayraç yetmez o şehirde bıraktığım kırık kalbi düzeltmeye ama iyi niyetliyim kahretsin :D

      Sil
    2. Sen bi ara anlat bunu bana ;)

      Sil
  4. Oyuncaklarını hala saklaman ne kadar güzel. Benimkiler tarihe karıştılar.:) Uygar'ı da takip edeceğim. Klasikleri ben de çok seviyorum tabii anne olduktan sonra "çocuk bakımı, çocuk yemekleri, çocuk psikolojisi" gibi kitaplarla haşır neşir oluyor insan.:)) Turgenyev'in "Babalar ve Oğullar" kitabını lisedeyken okumuştum çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini saklıyorum her şey gitti tek onlardan vazgeçemedim :) Çocukluğuma ihtiyaç duyduğum her an çıkarıp bakıyorum anılarıma...

      Uygar Bey adına ben de teşekkür edeyim sana çok zarifsin. Haklısın öncelikler değişince ilgi alanları da değişiyor. Bakalım günün birinde "çocuk" temalı kitaplar ben de okuyacak mıyım? :)

      Keşke ben de o dönemlerde okusaydım Turgenyev'i...

      Sil
  5. ilgi çekici bir liste olmuş alınack kitaplarımı listelerken dikkate alacağım, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. Maggie yaşını hiç göstermiyor...:) çok da özenle saklamışsın. İlk göz ağrısı olunca...:)
    Epey de kitap okumuşsun.. Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk göz ağrım o değil aslında görseniz hepsi hala duruyor bundan sonra yazılarımda eşlik edecekler zaman içinde Maggie'nin saz arkadaşlarıyla da tanıştıracağım sizi :D

      Sil
    2. Merakla bekliyorum..:) Geçmişe dönmek hep hüzünlendirir beni.. Arıyor insan o günleri...

      Sil
    3. Evet oldukça hüzünleniyorum ama bir yandan da "enazından harika bir çocukluğum olmuş" diyorum.. :)

      Sil
  7. Bilinmeyen Adanın Öyküsü ve José Saramago ilgimi çekenler arasında. Hem yazarı hem de yazdığı kitapları okumak isterim... A. Gide konusunda tereddütlerim var. Günlüğünü okuduğumda sevmediğimi düşünmüştüm. Cumhuriyet gazetesinin bir dönem her hafta verdiği klasikler serisinden alıp okuduğum bir kitaptı. Çeviriden mi rahatsız oldum bilmiyorum. Sevememe rağmen unutamadım da. İnsan hem sevmeyip hem niye unutmaz? Gide'yi bana yaşattığı bu ikilemle anıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar şans versen Gide'e bence şu an daha çok seveceksin sanki :)

      Saramago'ya gelince onu muhakkak oku beni çok etkiledi bakalım sende durum ne olacak? Okuduktan sonra yorumunu da paylaşırsan çok sevinirim :)

      Sil
  8. Reklam teklifimizi kabul etseydiniz, ödemeyi kitap şeklinde yapacaktık :P

    Kitaplar hakkında bir yorum yapamayacağım zira okumadım. Bu sefer dikkatimi çeken bir kitap da olmadı, ha iyimiş alıp okuyayım diyeceğim. Anlatımla da ilgisi var sanırım :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam kabul ediyorum! :D Yok ya gayet de güzel anlattım sen tembelsen okuma hevesin yoksa ben ne yapayım :P

      Şaka bir yana çok detaylı anlatım yapmıyorum konusundan bahsediyorum ki "spoiler" olmasın :D

      Sil
  9. Bilinmeyen adamın öyküsünü merak ettim, bi inceleyeyim sağol Dilekçim...

    YanıtlaSil
  10. Gayet güzel, bol okumalı bir ay olmuş bence :)
    Ben de Cengiz Aytmatov Gün Olur Asra Bedel' e başladım ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek istediğim gibi olmadı aslında. Kitaplar incecik malum :D Ooo başladın mı? Darısı bana olsun ben de merak ediyorum.

      Sil
  11. Dilek yayını geri mi kaldırdın? Bulamadım? (Bundan bir sonrakini)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taslağa çevirdim Kahve'm. Yayınlayıp yayınlamama konusunda kararsız kaldım.

      Sil
    2. Tamam öyleyse, bir gün okuyacağız nasıl olsa... :)

      Sil
  12. Ne kadar çok kitap okumuşsun 1 ayda çok verimli geçmiş. Darısı başıma özellikle kadınlar okulu ve iki kız kardeş okunacaklar listeme eklendi. Ama Bu Çocuk Kimin konusundan bahsetmemişsin:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi incecik olunca daha iyi olabilirdi dedim aslında pek de övünülecek bir ay değildi benim için. Her ikisi de çok güzel kitaplar diliyorum beğenirsiniz :)

      Bir konusu yok o kitabın yazar gündeme dair eleştirel bir bakış açısıyla yazmış tespitler var içinde ve ne yazık ki on yıl öncesinde de şimdi de aynılar..

      Sil
  13. Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı ben de bu sene okudum ve çok beğendim. Senin de bir solukta okuyacağını düşünüyorum.

    en son Livaneli'nin Kardeşimin hikayesi kitabını okudum ve çok beğendim. Zaten ben yazarın bütün kitaplarını çok seviyorum. eğer okumadıysan Zülfü Livaneli'nin bütün kitapları tavsiyemdir.

    Yalnızlığın Mavisi kitabının kapağına bayılmıştım ben. Pek popüler olmayan bir yayın evinden öyle güzel bir kapak çıkması hoşuma gitmişti ama kitap resmen ergen bir kızın atarlı günlüğünden oluşuyor. Bu sene böyle kötü kitaplardan çok okudum maalesef. Olaya iyi tarafından bakarsak bunlar bile basıldıysa ben de kitap yazabilirim diye düşünüyorum artık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çavdar Tarlasında Çocuklar çok duyduğum bir kitaptı sen de beğendiysen öne alıyorum bu ay içinde okumak adına.

      Hayır hiç Livaneli okumadım ama çokça duyduğum yazarlardan ve artık vaktidir onu da okumanın :)

      Evet evet görüntüde şahane ve okurken sıkça düşündüğüm şey, bizim tatminsiz okurlar olmamız aslında.. Kitap kötü değildir belki de ama biz fazlaca "çok çok iyi" kitap okuyarak bu tarz kitaplarda sıkılıyoruz.. Sen tabi ki yazabilirsin ve bence durduğun kabahat eğer hala çalışmalara başlamadıysan :)

      Sil
    2. Çok kitap okumanın zararlarından biri de bu: Artık her kitabı beğenmiyorsun :-)

      Güzel yorumun için teşekkürler canım. Bana iyi moral verdin. Bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışacağım ama uzun vadede düşünüyorum. Belki de yıllar sürecek bitirmem ama niyet ettim. Önemli olan da bu :-) Sevgiler.

      Sil
    3. Kesinlikle evet fazla kitap okuyunca ne yazık ki günün birinde "iyi" kategorisindeki kitaplar bile "yeterli" olmayabiliyor.

      İçine sinsin de süresi önemli bence. Çıktığı an seve seve okuyacağım :)

      Sil
  14. Kitap ve Kahve'ye hemen bakacağım. Alparslan çok yakışıklı yahu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak bak çok iyi bir dükkan orası. Alparslan öyledir :)

      Sil
  15. kadınlar okulu..... çok sevmiştim bu kitabı. Diğerlerini okumadım. Ay iş yerinden yazıyorum bu yorumu sana ve şu uyuyan Alparslanı görünce öylece yatıp uyuyasım geldi olmaz ki böyle :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınlar Okulu'nu ben de çok sevdim cidden. Yaaa işyeri mi? Ne mutlu :) Alparslan tüm gün uyuyor ama Tuğçe ya onun içi geçmiş yani :D

      Sil
  16. ıyı bır lıste nız var tebrıkler bu arada selamlar okuduğum bır kac kıtap var lıstenızden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma :) Çok teşekkür ederim Gülseren Hanım. Sizin okuduklarınız nelerdi? :)

      Sil
  17. Bilinmeyen Adanın Öyküsü kitabını edinip okudum, hemen içime işledi. Peşinden bir kitap daha okudum. Okuduklarım aklımda yer edemedi. Bilinmeyen Adanın Öyküsü öyle değil, uçup gitmiyor, kalıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim. Ben de okuduktan sonra hafızama kazınmıştı. Bazı çocuk kitaplarını kesinlikle yetişkinlere de okutmalı :)

      Sil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)