31 Mart 2020 Salı

KOLAY EKMEK TARİFİ


Merhaba!

Nasılsınız? Evlerdeyiz değil mi? :) Bu süreçte birçok tanıdığımla ortak noktamız kendimizi sürekli mutfakta buluyor olmamız :) Ben ekmeğime kadar kendim yapar oldum ki bu izolasyon öncesi de böyleydi ekmek, tereyağı, reçel, deterjan, peynir .... Bu liste uzar zaten evde yaptığım şeylerdi:) İzolasyon sürecinde bir sürü yeni tarif deneme fırsatım oldu ve yapımı benim adıma en kolay olan ekmek tarifini sizinle de paylaşmak istedim. Ben internetten baktığım ölçülerin tutmamasından muzdarip olduğum için en ince detayına kadar yazdım :)

Sonunda fotoğraf yükleme sorunumu da çözdüm :) Eklediğim fotoğraf bu tarifi 2. yaptığımda çekildi hepsini yediğim için kalanlarla Allah ne verdiyse çekiverdim :))) Tabaktaki peynirler de ev yapımı :)



Malzemeler:

9 Su Bardağı Un (Su Bardağının Ölçüsü 200 ml)

1 Paket Kuru Maya

1 Yemek Kaşığı Tuz

1 Tatlı Kaşığı Şeker

3.5 Su Bardağı Ilık Su


Tüm malzemeleri yoğurma kabına atıp , karıştırıp, yoğuruyoruz. Hamuru ne kadar yoğurursanız hamur o kadar iyi olacaktır bu sebeple yoğurma süresini uzun tutmanızı tavsiye ederim. Ben 15-20 dk kadar yoğuruyorum her seferinde. Hamur elinize yapışacak bakın burası çokomelli :) Hamur elinize ve yoğurduğunuz zemine yapıştı diye yanlış bir şey yaptığınızı düşünmeyin. Ben ilk etapta "yanlış mı yapıyorum niye bu kadar yapış yapış" diye düşünmüştüm :)



Hamuru iyice yoğurduktan sonra hala kıvamı size çok yapış yapış geliyorsa çok az daha  un daha ilave edebilirsiniz ancak ilave edeceğiniz un 1 bardağı geçmesin hatta en fazla  yarım bardak filan ekleyin ama hamuru yapışkan bir hamur olacak onu tekrar eklemiş olayım hem elinize hem yoğurduğunuz kaba yapışacak zaten :)







Hamur yoğurma işlemini bitirdikten sonra hamuru 3 kere mayalamaya bırakacağız.  Hemen maya aşamasını anlatayım.

Hamuru yoğurduktan sonra  ağzını kapatıp  bir buçuk saat mayalanmaya bırakın. Vaktiniz yoksa bu süreyi 1 saate indirebilirsiniz ancak bırakabildiğiniz kadar uzun bırakmanızı tavsiye ederim o sebeple mümkünse bir buçuk saat kalsın.

 Bir buçuk saat sonra hamuru açıp havasını elinizle indirip , biraz karıştırıp çevirin ve sonra 45 dakika daha üstünü kapatarak tekrar  mayalanmaya bırakın. Ben sofra bezi ile kundakladım ve sıcak bir yerde beklettim hamurum dev bir şekilde kabardı. Hamuru mayalamaya bıraktığınız ortam ne kadar sıcak olursa hamur o kadar kabarıyormuş. Öğrendim :)

45 dakika dolduktan sonra hamuru açıp isteseniz 2 parçaya bölüp  isterseniz de bir büyük parça olarak elinizle yuvarlak şekil verip tepsinize koyabilir isterseniz de bir kalıba koyup fırına koyabilirsiniz. Ben bir pişirdiğimde  kelepçeli kek kalıbına koydum bir başka pişirmemde de oval bir Borcam'a koyup  fırına attım. Tek bir büyük ekmek yapmak ikiye bölmekle uğraşmaktan daha kolay geldi bir de hamur çok yapışkan bir kıvamda olduğu için şekil vermekte zorlandım yayıldı tepsiye biraz.

 Hamuru tepsiye çektikten sonra fırına vermeden koyduğunuz tepside/kalıpta 45 dakika üstü örtülü şekilde  mayalamaya bırakmanızı tavsiye edeceğim buna "tepsi mayası" da diyorlar. Eğer isterseniz bu süreyi 25 dakikaya çekebilir ya da hiç bekletmeden fırına atabilirsiniz ancak hamuru ne kadar çok mayalamaya bırakırsanız hamur o kadar güzel oluyor. Ben tepsi mayasına da muhakkak bırakıyorum ekmeği.

Tepside/kalıpta  45 dakika beklettikten sonra hamuru 200 derecede fansız ayarda fırına atıp ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Ekmeğin üstüne bıçakla bir çizgi çekip fırın ekmeklerine benzetebilirsiniz isterseniz :) Üstüne hiçbir şey sürmeden fırına verebilirsiniz ilk pişirdiğimde yağ sürmüştüm ama hiç gerek yokmuş zaten üst kısmı nar gibi kızarıyor her türlü :) Ekmeği pişirirken fırına 1 kase su koymanız ekmeğin puf puf olmasına katkı sağlıyor bunu da ekleyeyim suyu unutmayın derim :)

Ben 40-50 dakika civarında pişirdim fırından fırına bu süre değişebilir zaman zaman kontrol ederek üstü kızardığında fırından alabilirsiniz. Fırından çıkardığınızda üst kabuğunun çok sert olduğunu göreceksiniz vurduğunuzda tak tak ses gelecektir bu iyi bir şeymiş ben ilk yapışımda "aaa tahta gibi oldu" diye üzülmüştüm :)

Evet 3 kez mayalamak biraz vakit alıyor ancak ekmek hem yumuşacık oluyor hem de mis gibi oluyor. Yaptığım en kolay ve zahmetsiz ekmek buydu. Yeni tarifler deniyorum beğendiğim tarifler olursa onları da yazacağım :)

Umuyorum siz de benim kadar seversiniz ekmeğin lezzetini. Yapanlara afiyet olsun :) 

8 yorum:

  1. Evdeyim:) ekmek tarifi için çok teşekkürler, eline sağlık Dilek'ciğim.
    Corona'dan çok önce de, yıllardır ekmek almak benim için bir sıkıntıydı. Fırın çalışanlarına bakınca emin ol almadan eve gidesim gelirdi:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer denersen umarım seversin. Ay evet bazıları gerçekten hijyenin "h"sinden bi'haber insanın içi almıyor :(

      Sil
  2. Bizde bugün tam 3 gün yetecek kadar ekmek yaptık, bir dahakine senin tarifle deneyeceğim :) Ellerine sağlık afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Salgın dönemindeyken, hele bir de eline eldiven takarak iş yapmaktan aciz fırıncılar piyasadayken yararlı bir paylaşım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O eldivenlerim maksimum yarım saatte bir değişmesi gerekiyor. Kaç müessese buna bu kadar kaynak ayırır ki? :)

      Sil
  4. Harika br tarif olmuş afiyetle yiyin inşaallah blogunuzu izlemeye aldım

    YanıtlaSil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)