8 Mart 2016 Salı

DÜNYANIN TÜM GÜZEL KADINLARINA


"Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla, dünyadan gülümseyerek geçenlerin"...
Virginia WOOLF

Canım Woolf'un bu sözü her daim en sevdiklerimdendir. Bugün hayat hikayelerine ortak olduğum ve beni çok derin etkileyen kadınları  yazmak istedim. 8 Mart ve muadili günlerin ara sıra bir hatırlatma olarak ihtiyaç olduğunu ancak kutlamayı reddettiğim bir gün olduğunu ve  kadınlar olarak itilip kakılmadan insan gibi yaşayabildiğimizi gördüğüm günlere dek de bu tarz kutlamaları rafa kaldırdığımı belirterek yazıma geçeyim.




Nilgün MARMARA: Dünyanın yükünün naif omuzlarına ağır geldiğini kestirip "benden sonra kuşlara iyi bakın" lafını miras bırakarak bir pencereden kendini sonsuzluğa bıraktığında sadece 28 yaşındaymış Nilgün... Geride bir eş, yaşından büyük edebi haller ve yarım kalmış bir hayat bıraktı... Öyle güzelsin ki, kuşlar konsun mezarına Nilgün Marmara! 




Virginia WOOLF:  Aylık kitap okuma yazılarıma az da olsa aşina olanlar kendisini fahri ablam ilan edecek kadar sevdiğimi bilirler. Londra'da doğan Woolf şair babası sayesinde edebiyata merak salmış ve "bilinç akışı" türünü literatüre kazandırmıştır. Woolf'u okuyan ya çok sever ya da eziyet verici bulur romanlarını.. Feminist akımın önde gelen temsilcilerinden olan Woolf'un özel hayatı da romanları kadar değişiktir aslında.. Anne tarafındaki kadınların akıl hastalıkları yüzünden tedavi gördüğü Woolf, ömrünün son dönemlerinde hastalıktan çok çekmiş ve yazma gücünü yitirdiğini düşünmeye başlamıştır. 20yi aşkın romanı geride bıraktığı 59 yaşının bir sabahında ardından bir koca ve onu çokça seven kız kardeşini bırakarak ceplerini taşlarla doldurarak ayrılmıştır dayanamadığı bu dünyaya.. Bilincinin kıvrımlarından öptüğüm bacım iyi ki geçtin hayatımdan. İyi ki denk geldim romanlarına ve iyi ki eşlik edebildim sana Londra sokaklarında.. Başrollerinde Nicole Kidman, Merly Streep ve Juliane Moore'un oynadığı Saatler filminde Woolf'un hayatından kesitler mevcut. Son dönemde izlediğim en başarılı filmlerden biri olan Saatler'de Kidman'ın canlandırdığı Woolf portresi takdire şayan!



 Maria CALLAS: Yunan asıllı, şaheser sesli opera sanatçısı, dünyanın en önde gelen divası.. Bu kadının hayatı belki de kendime en yakın hissettiğim hayatlardan biri.. En verimli çağında Yunan Armatör Onasis'e gönlünü kaptırana dek güçlü, sert adımlarla yere basan bir kadınken Onasis'in Jackie Kennedy'i kendisine tercih etmesiyle hem ihanete uğramış hem de asla toparlayamamış güzel Maria.. Sonra bir gün alameti farikası sesiyle sınanmış bu güzel kadın.. Sesini kaybettiği için sevdiği sahnelere de veda etmek durumunda kalmış.. 53 yaşında kalp krizinden hayata veda etmiş yanında sevdikleri olmadan... Fanny Ardant'ın Jeremy Irons'la başrolünü paylaştığı şahene film Callas Forever kendisini tanımak isteyenlere tavsiyemdir.


Eva PERON: Arjantin'in koca yürekli Evita'sı Juan'ın sağ kolu ve kadim aşkı.. Radyo sanatçısıyken tanıştığı General Peron'a aşık olup birden kendini Arjantin'in baskın siyasi figürlerinden biri olarak bulur Eva.. Görevde kaldığı müddetçe halka o kadar güzel imkanlar sağlayacak çalışmalar yapmış ki, 33 yaşında kanserden öldüğünde halk Peron'un vefatında bile bu kadar ağlamamış... Evita bu dünyadan göçerken ardında kendisini kocaman seven bir halk ve bir de o efsanevi saç stilini bırakmıştır, yıllar sonra bugün bile  hatırlanan.. Madonna'nın başrolünde oynadığı müzikal Evita ise ölümünden sonra en çok ses getiren yapıtlardan biri olmuştur. Kanaatimce çok başarılı olmamakla birlikte fikir sahibi olmak adına izlenilebilir.






Frida KAHLO: Henüz 6 yaşında acıyla tanışmış Kahlo. Geçirdiği çocuk felci yüzünden zarar gören ayağı ona "tahta bacak" lakabını getirmiş ve yıllar sonra geçirdiği bir otobüs kazasıyla hayatı tersine çevrilmiş tam 32 ameliyat ve beraberinde kangren yüzünden kesilen bir bacak bırakmış Kahlo'ya.. Tüm bu acılara rağmen harika resimleriyle bu dünyaya iz bıraksa da özel hayatı Diego Rivera ile olan evliliği yüzünden derin acılara sahne olmuştur. Ancak aşkın patolojikleştiği bu noktada Frida kendisine acı verdiğini düşündüğü eşiyle 2. defa evlenmeyi de sakıncalı görmemiştir.. Çok isterdim bu kadının hayatının sadece 24 saatine eşlik edebilmeyi... 47 yaşında akciğer embolisinden öldüğünde ardında eşi Diego 143 adet resim ve efsane bir isim bırakmıştı.. 






Betül MARDİN: Hayat hikayesini bir programda dinlediğim Mardin beni enkaz denilebilecek halden çıkarıp adeta uyanmamı sağlayan kadındır... İyi bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya gelen Mardin ilk evliliği yürümeyince çocuğuyla yola devam etmiştir. Bu evrede ev kadını olmak pek cazip gelmeyince Trt'de işe başlamış ardından Londra'ya BBC'de eğitim almaya yollanıp BBC'nin görüp göreceği en iyi isimlerden biri olarak anılmıştır.. Kendisini konuşurken bir kez dinleyen kimsenin ümitsizliğe kapılacağını ya da o durumda uzun müddet kalacağını sanmam.. Bu şahane kadının hayatını ne yapıp yapıp dinleyin derim.. 



Sibel Öğretmenim: Dedim ya hikayesini bildiğim ve hayatımda derin izler bırakan kadınlar diye.. 12 yaşındasınız , bir çocuğun sınanabileceği en ağır dönemlerden biriyle sınanıyorsunuz.. Okula gitmek şöyle dursun dışarı çıkabilecek enerjiniz bile yokken birden bir öğretmen giriyor hayatınıza.. Tam da Woolf'un bahsettiği o hafif ama sağlam adımlarla.. Hayatta olmak istediğim kadının neye benzediğini annemden sonra zihnimde şekillendiren benim canım öğretmenim.  Arkadaşım, sırdaşım, anne yarım.. İyi insanların hiç değişmediğini sayende anladım ben... Benim 12 yaşımdan sonra şimdi de düzenlediğim yardım etkinliklerindeki 12 yaşların ellerinden tutuyor sorgusuz sualsiz.. Kim bunlar demeden... Sen iyi ki vardın öğretmenim.. İyi ki varsın.. İyi ki tanıdım seni..

Annem: Sensiz şu liste şöyle dursun ben olmazdım muhtemelen.. 10 yaşımda ilk kez ölümle karşılaştığımda, 12 yaşımda hastalığın ne demek olduğunu öğrendiğimde, 16 yaşında o kocaman depremde sarsıldığımızda 25 yaşımda kalbimi kocaman kırdıklarında.. Sevinçte, hüzünde, kahkahada iyi ki yanımdaydın.. Tüm bunlarla sınanırken sen rehberim olmasan ne yapardım bilmiyorum.. Sen olmasan asla tamamlanamazdım benim sol yanım...

Bu yazıyı okuyan tüm kadınlara sevgilerle... 8 Martın hepimiz için bir derin anlamı olduğu günleri görmek dileğiyle..  Kadın olarak daha adil bir dünyaya yaşlanmak dileğiyle..

57 yorum:

  1. yaaaaaa çok duygusal bi yazı olmuş! ellerine sağlık!
    evitayı izleyememiştim çok sıkılmıştım. yeni bir film çekmeleri şart bence!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok teşekkürler. Haklısın müthiş sıkıcıydı yani Banderas dahi kurtaramamıştı.. Güzel bir film çekilse keşke Evita'ya dair.

      Sil
  2. nefis bir yazı olmuş sayende acılı lakin güçlü başarılı kadınlar tanıdım

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel bir yazı olmuş. Tam da Kadınlar Gününe yakışır bir yazı. Eline, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ben de o zaman tanıştığım günden beri beni derinden etkileyen ve ilginç tesadüflerle hep karşıma çıkan beni derinden etkileyen nadir kadınlardan Sylvia Plath'e selam vereyim. Eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde Sırça Fanus var okunmayı bekleyen.. Henüz tanışamadığım ama geçen Nilgün Marmara'nın hayatına dair okumalar yaparken denk gelip meraklara gark olduğum Sylvia'ya benden de kocaman selam olsun! :)

      Sil
    2. gerçekten mi? O zaman eğer beğenirseniz Sylvia Plath'e giriş 101 okuma listesi verebilirim :P

      Sil
    3. Beğeneceğim eminim. Seve seve alırım listeyi :)

      Sil
  5. Yıllar önce bir heyecan yapardık 8 Mart tarihlerinde; etkinlikler, konuşmalar, kutlamalar, temenniler... Ömürle birlikte geçip geçip gitti nice 8 Mart'lar... Ölen kadınları saygıyla anıyoruz, öldürenleri, yakanları ve o günlerden günümüze ulaşmayı başarmış o kötü tohum uzantılarını kınıyoruz... Tarihin süzgecinden geçmiş, iz bırakmış kadınlarımız var. Hatırlanması gereken, hatırlatılması gereken. Öncelikle hazırladığın yazı için teşekkür ediyorum Dilekciğim. Hazıra dağ dayanmazmış, koca koca hayatları bir çırpıda okuyup bitiriverdim. Betül Mardin, Nilgün Marmara, Saatler filmi biraz daha detaylı ilgilenmek istediğim konular olarak yer etti bende... Uzun zamandan sonra yazını okumak iyi geldi :) Sevgiler diliyorum. Ayrıca bir ricam olacak, gün bitmeden anneciğinin ellerinden yerime öper misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülal 90larda denk geldiğim kadın hikayeleri geldi aklıma bir de yanmak deyince geçenlerde hapisanede yanan bir mahkum vardı onu gördüm... İçime oturdu açıkçası..

      Saatler'de Nicole Kidman'ın Virginia Woolf'u canlandırışı muazzam olmuş ben bayıldım açıkçası.. Ben teşekkür ederim okuduğun ve yorumladığın için.

      Seve seve kocaman kocaman öperim kendisi de seni öpüyor bilesin :) Oğlunu öp sen de yerimize :)

      Sil
  6. Dünya'ya tekrar gelseydim yine kadın olarak gelmek isterdim. Her şeyden önce insan ama en çok da kadınım ben. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer böyle bir şansım olsa kadın olmak kesinlikle 2. kez bilinçli bir tercih olurdu benim adıma da. Çokça sevgiler.

      Sil
    2. silindi ilk yorum :D tekrar aynı cümleleri kurabilir miyim ki? sen desem sana , inan o kadar içime dokundun , yazında , ilk satırlarında daha . Biliyorum ama bu kadar aynı olacağını düşüncelerin tahmin dahi edemiyordum. Dİlek , ben de kutlamıyorum kadınlar gününü , kutlancak gün olması için kadının insan olması gerek , insan olduğunun kabul edilmesi gerek zannımca. Ama umut yok değil sen gibi kadınlar var ya , ben sizlerle karşılaşabiliyorum ya,umut hep olacak bu kalbin bir köşesinde ...Sevgiyle...

      Sil
    3. Lütfen sen de çok mutlu olurum hem hem de ne gerek var şu prosedürlere :) Ben de sen diyorum artık o vakit o güzel isminle hitap edeceğim :)

      Haklısın önce "insan" olduğumuzun idrakına varılması lazım yoksa ne anlamı var ki kutlamaların.. Şunları senden duymak inanılmaz keyifli çok sevindim ve bir o kadar da onur duydum :)

      Senin gibi "erkek çocuk anneleri" de benim içime umut ekiyor bilesin :) Kerem'ini ve seni öperim.

      Sil
    4. İnsanın akıllısı aptalı olur, iyisi kötüsü olur ama kadını erkeği olmaz. Tabii bu dediğim sadece teoride geçerli :D

      Sil
    5. Çok da güzel özet olmuş bu. Tez vakitte pratiğe dökülmesi temennim :)

      Sil
  7. Günün en manidar yazısı olmuş, şanına yakışır Dilek!!!
    Yaa Callas’ın hayatının senle ne ilgisi var, Allah korusun ki!!!
    Kahlo favorim bak söliiiimmm :)
    Ev kadını olmak cazip gelmeyince Trt’de başlamak BBC falan nasıl bişi yaa idrak edemiyor benim beyin :)
    Ayy hiç öyle öğretmenim olmadı, nerdeee :)))
    Assolisti de sona saklamış bak hele!!! Kalemine sağlık Dilek!!! inş inş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok teşekkür ederim :) Callas'ı üzmüşler ya beni de üzdüler Kore'mmm! Geçti gitti gerçi de bazı yaşanmışlıklar ortak olunca..

      Kahlo'yu ben de çok severim :) Vallahi Betül Mardin'in kendi söylemi o nerede izlediğimi anımsasam bilgi olarak ekleyecektim. Ah ah ben de gram onun neşesinden alsam keşke :)

      Assolistin sevgileri var sana öpüyoruz seni :)

      Sil
    2. Bende sizi, anneye selamlar,saygılar, sevgiler ;)

      Sil
    3. Bilmukabele diyor öpüyoruz tekrardan :)

      Sil
  8. Elinize sağlık. Bir solukta okudum ve yararlandım. Kadınlar gününe yaraşır bir yazı tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu tarz yazılara erkeklerden yorum gelince pek bir seviniyorum. :)

      Sil
    2. Kadın, erkek hepimiz insanız:)

      Sil
  9. Duygu yüklü ve bilgi küpü bir post olmuş. Sağlıkla mmutlulukla nice günlerimiz olsun inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naçizane anlatabildiğim kadar anlatmak istedim olabildiyse ne mutlu. Hakkıyla yaşanan nice günlere.

      Sil
  10. Duyup da bilmediğim ne cok kadin varmis bu listede! Anneniz de dahil! ;)

    Cok farkli yonlere baktigimizi hissetsem de 'yazsin okurum be!' diyebilecegim biri oldunuz dilek dilek!

    Öperler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimbilir niceleri var daha.. Çok sevindim yorumunuza çok teşekkürler.

      Çok sevgiler :)

      Sil
  11. Seçtiğin tüm kadınları ben de severim. Yaratıcı bir 8 Mart yazısı olmuş, sevdim.
    Selamlar,

    YanıtlaSil
  12. Bu birbirinden değerli kadınların yaşam öykülerini okurken gerçekten çok etkilendiğimi belirtmek isterim..
    Kıymetli annen için yazdığın satırları iyi ki sona saklamışsın. Yoksa göz pınarlarım dolduğu için diğerlerini okuyamayabilirdim. Sabaha kadar o paragrafı tekrar tekrar okuyabilirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nahide Hanım sizin bu yorumunuz da benim gözlerimi doldurdu. Çok teşekkür ederim. Annem benim sol yanımdır gerçekten. Aslında tüm anneler evlatlarının sol yanıdır. Diliyorum ki, hiçbir anneyle evladı ayrılmasın..

      Sil
  13. Çok şey yazmak isteyip de, kelimelere dökemediğim bir andayım Dilekciğim.
    Tek diyebildiğim; Allah vefakar, fedakar annelerimizi başımızdan eksik etmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim. Amin.. Allah eksikliklerini göstermesin..

      Sil
  14. Frida Kahlo ile 24 saat geçirebilmek ve anlayabilmek isterdim bende . Zevkle okudum harika bir yazı olmuş. Elinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ne güzel bir yazı ve ne anlamlı hayatlar...aslında hepimizin bir kahramanlık öyküsü var. Dünyaya duyuramasak da hikâyemizi hepimizin birilerinin hayatina dokunuslugu vardır...tüm kahramanlara gelsin bu yazı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle herkesin bir hikayesi muhakkak var. Duyurulmayan ama anlamı olan tüm hikayelere dair bu yazı.

      Sil
  16. çok ama çok güzel yazmışssın, gözyaşlarımı tutamadım, zevkle okudum yazını, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İnanılmaz seviniyorum "ağladım/güldüm" şeklindeki yorumlara. Gerçi amacım asla ağlatmak elbette değil ama o yoğunluğun geçmiş olmasına çok sevindim.

      Çok sevgiler.

      Sil
  17. Tanıyıp, sevdiğim isimleri yazında görmek çok güzel oldu ki! İtiraf da edeyim ki Marmara'nın fotoğrafını görünce tıklayıp, okumaya başladım :D Aslında dünyadaki kadınların hepsinin farklı, özel hikayeleri var. Ve zorluklarla dolu. Umarım ileride engeller aşılır... Umarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sevdiğin kadınlar olmasına sevindim. Haklısın her kadın bir hikaye aslında.. Diliyorum ben de tüm engeller aşılsın..

      Sil
  18. Dilekcim ne güzel bir yazı olmuş duygu hüzün karmakarışık hepsi bir arada okudum satır satır.Frida film oarak ikikez izledim yine izlerim çok etkilenmiştim.Betül hanımefendi muhteşem bir kadın onu ne zaman denk gelip izlesem insanın her gün kendine bir şey katarak günü tamamlaması süper bir şey diye geçer içimden .
    Kelimelerin kendine dokunduğun satırlar senin de çok güçlü bir yüreğin olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
    İyi ki tanımışım dedim. Tanıştıranlara selam olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanım hem fikir olmak ne kadar keyifli. İnanın sizinle denk geldiğimden beri aynını söylüyorum. Bazı insanların samimiyeti klavye başından geçiyor. Güçlü bir his samimiyet bence. Ben de çok mutlu oldum bir şekilde buluşmuş olmaktan. Çok teşekkür ederim bu içten yorumunuz için.

      Sil
  19. Çok güzel bir yazi olmus. Ayaklari yere basan güclü kadinlari yikabilecek tek sey sevgisizlik sanirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. En büyük etken sevgisizlik diye düşünüyorum ben de.

      Sil
  20. İçerisinde merak, şaşkınlık, hüzün, sevinç, gurur ve en dibine kadar yaşanmış duygu barındıran, 8 Mart'a dair okuduğum en en en güzel yazı bu Dilekçim.
    Seni çok seviyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çooook sevindim o duyguların geçmiş olmasına. Yukarıda Hatice Hanıma söylediğim şeyin aynı senin için de geçerli. Beni sevdiğini biliyorum, klavye başından da olsa o duygu bana geçiyor ve biliyorsun ki, ben de seni çok seviyorum güzel anne!

      Sil
  21. Kadinlar gününe ihtiyacımız olmadığı zamanlar diliyorum.
    Nilgün marmara'yi gorunce anladım yazinin bu kadar guzel olacağını :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de diliyorum aynından. Beğenmene çok sevindim doktorcum ama Nilgün değdiği yere güzellik getiren bir kadın değil mi zaten :)

      Sil
  22. Merhaba,

    Betûl Mardin'i birkaç yıl önce bir televizyon programında izlemiştim. Konuşulan konunun ne olduğunu hatırlamamak ile birlikte o konuşmanın dikkatimi çektiğini anımsıyorum. Bu yazı ile onu araştırmak istedim ve en kısa zamanda araştıracağım.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Betül Mardin'in hayatı tam bir ilham kaynağıdır. Muhakkak bir bakın derim. Size de renkli günler :)

      Sil
  23. Emeğine sağlık Dilekçim kadınlar günü için etkileyici bir yazı olmuş çok beğendim :)

    YanıtlaSil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)