22 Aralık 2015 Salı

10 Maddede: Bayram ve Kandilde Sosyal Medya Kullanma Kılavuzu

Eğer unuttuysam, ana sayfamın Mekke'ye giden yol olması hasebiyle anlıyorum ki, bugün kandil...

Peki nedir sosyal medyadaki kandil/bayram alametleri? Sosyal medyada kandil/bayram nasıl geçer?

1) Gül Resmi: Her bayramın, kandilin resmi görselidir gül. Gül olmadan asla :) Kokusuna da bayılırım, çiçeğine de :)


2) Dua ve ibadet tavsiyeleri: Geçen sosyal medya hesabımda "bu gece bu ibadeti yaparsanız geçmiş günahlarınızın tümü silinir yeni doğmuş gibi olursunuz" yazıyordu. O esnada bir banka soyup, bir kaç sevimsizi dolandırıp akabinde bu ibadeti yaparsam hem ahiretliğimi hem dünyalığımı yapmış olur muyum yani bu mantıkta öyle değil mi diye düşündüm ve açıkçası saçma geldi hemen "bir bilene" danıştım. Yüzüme gülüm aynen şunu dedi "sen okumuş kızsın bu ibadetin günahlarını sıfırlayabilme ihtimalini cidden mi soruyorsun?" eziklendim.. Güldüm "ya yok ya cahilce paylaşımlar işte sence????" dedim ne yalan diyeyim ümitlendiydim günah bakiyemi sıfırlamak için :) Bu iş o kadar boyunu aştı ki, geçenlerde tv'de bir hoca açıklama yaptı "lütfen her gördüğünüze itibar etmeyin ve her şeyi paylaşmayın" diyerek...

3) Kabe Görseli: O bir vazgeçilmezdir onsuz bu günleri yad etmek olmaz! Burada söylemek istediğim minicik bir şey var anlayana, "keşke herkes kendi kabesini kalbinde taşısa"....

4) Çikolata: Özellikle yanında kahveyle fotoğraflananı makbuldür bayramlar için tamam mı? Sosyal medyada bayram günü kahve ile çikolatayı ayırmıyoruz!

5) Türk Kahvesi: Ne dedim az önce ben? Türk kahvesini tek başına fotoğraflayanı görürsem takipten çıkarım! En cici fincanlarda yanında lokum ya da çikolatayla göreceğim onu!




6) El öpenlerin bol olsun temalı fotoğraf: 
Sosyal medyada bayram modunun olmazsa olmazıdır büyüklerle hasbihalin fotolara yansıması!  "Büyüklerimizin elini öpmeye geldik" şeklinde yayınlanan fotoğrafların %80'inindeki o büyükler yılın 360 günü köşe minderi muamelesi görür ama bayramda onlardan ala dekor olmadığı için gidilir, sırıtılır, elleri öpülür, sosyal medyada paylaşılır.. %20lik kısımdan olabilirsiniz o nedenle bu dediğim sizi asla ve kat'a kapsamamaktadır! :)

7) Baklava: Yapımından tabağa konuşuna ve dahi yenişine her bir kademesi ayrı önem teşkil ediyor bu tatlının. Bence devletin resmi bir birimi kontrol ediyor olmalı hangi evde baklava yenmiş hangi evde yenmemiş.. Yani başka izahı yok bunca paylaşımın :) Özetle bayram sosyal medyasında görmediğimde "bir sorun mu var" diye telaş ettiğim kilit rollerden biridir baklavanınki :)

8) Sırıtan çok sevimli bir çocuk görseli: Hepimiz çocukluğumuzdaki bayramların güzelliğini özlüyoruz değil mi? Bu subliminal mesaj taşıyan görsel de buna delalet işte bence :D

9) Cami Check-İn'i: Ya benim nasıl bir çevrem varsa geçen kurban bayramında kendini camide etiketleyeni de gördüm.. Bunu da yazın bir köşeye sevgili kullanıcılar...

10) Sosyal Medya Kutlamaları/Mevlanalı İletiler: Gerek ileti gerekse özel mesajlarla kutlanacak o kandil/bayram! Bir bilgilendirme, sosyal medyadan yapılan kutlamaları kaale almıyorum boşa lenf bezlerinizi yormayın ve hatta telefon mesajıyla yapılan kutlamaları da iade-i itibar olsun diye yanıtlıyorum hayatta en yapmacık bulduğum şeylerdendir... Haa ama sevdiğim biriyseniz de "enazından bir mesaj gönderir insan ya" demek suretiyle takarım size! Evet o iki pis değnek benim :D

Mevlana ise birçoğumuzun tasavvuf felsefesini zırnık anlamamış olmasına rağmen paylaşmayı en sevdiğimiz şairdir (Şair mi kız kafayı yedi diyeninizi duydum evet evet sosyal medyada kızcağızın biri Mevlana'dan bahsederken "ay en sevdiğim şair" dediydi.. Neyse o böyle mutlu işte)

Gül fotoğrafı? Paylaşıldı
Toplu ileti? Yazıldı
İbadet Tavsiyesi? Yapıldı
O zaman hayırlı kandiller! 

Eklenesi bir şey kaldıysa lütfen yorum kısmına iliştirin olmaz mı? Kandiliniz mübarek olsun hepinizin diyerek ve bana da dua edin diyerek aranızdan ayrılıyorum :D

37 yorum:

  1. Hahahaha:))))harikasın arkadaşım yaa...ilk maddeyi görünce "Bana müsaade, bir kar maskesi alıp mahalledeki bankayı soyup geleyim" diyecektim ki, hayal kırıklığına uğradım.:))))Şaka bir yana facebook sayfasına uğramaya korkuyorum, şu duaya amin deyin arkaşlar filan, millet ne kadar dindar, dini bütün olmuş ben de tam bu aralar "yok, yok bir yaratıcı varsa da hiçbir şeye karışmıyor kesinlikle eminim" havasındayım ve tesadüf onunla ilgili bir yazı yazmaya başladım. Henüz hazır değil. Yeniden deist takılmaya başladım. Eskiden de bir ara deisttim ama sonra bırakmıştım şimdi tekrar başa döndüm...o yüzden bu dualar, Kabe fotosu paylaşanlar, spiritüel dünyaya çok uzağım ha zevk alan, anlamı olan, kendini iyi hisseden bolbol paylaşsın ne yapayım:)sonunda onun zevki...:)ama bir yandan kapı komşusunun dedikodusunu yapıp, sayfasına Kabe fotosu koymak da üçkağıda girer bilsin:)tanrı onların dediği gibiyse eğer kandıramayacaklarını biliyor olmalılar:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum ben eleştirmek için yazmadım asla zaten mutlu hissediyorsa yapsın ama bu tarz ibadet öneren paylaşımların önce sorgulanıp akabinde paylaşılmasını da tercih ederim tabi. Bi'ara ümitlendiydim ya birini dövmeye niyetlendiydim sonra tövbe ederim dedim ya şaka bir yana günahlarım silinirse ne güzel olur diye düşünmedim değil hani :D Şaka bir yana herkes dilediği paylaşımı yapsın elbette neticede seçimlere saygı :)

      Sil
  2. Camide check-in :)))))
    Baya iyiymiş bu :)
    Hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  3. Toplu mesajlardan sonraki en kanlı yaramız o jenerasyonun facebook iletileri cidden :D Bu tür yazılarına bayılıyorum :) Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim çok mutlu ediyor bu güzellikteki sözler beni :) Anneciğinin ( Yazılarımdan birini o da okumuştu diye anımsıyorum :) ve senin kandiliniz mübarek olsun lütfen yerime ilet kendisine :)

      Sil
    2. Evet okumuştu ve çok gülmüştü. Hatta bunu da okuttum. Böyle sosyal medya tespitlerine bayılıyo. Çok teşekkür etti. Çok öpüyomuş seni :)

      Sil
    3. En tatlı okurlarımdan biri olarak bir sonraki sosyal medya yazımı annene armağan edeceğim o vakit :) Çok sevgiler her ikinize de ve ben de çok öperim kendisini :)

      Sil
  4. Yazını okuyunca şimdi Facede senin için birşeyler paylaştım.. Facenin özetini çıkarmışlar..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şimdi oradan sizinle konuşuyordum :D Bayıldım ama paylaşımınıza daha güzel anlatılamazdı :D

      Sil
    2. Konuyu çok güzel özetlemişler..:)

      Sil
  5. ha-di canım ! cami check in'i mi?!:) daha da üstüne bişi demeyeyim hayırlı kandiller diyeyim ben o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilindik de bir camiydi üstelik :D Hayırlı kandiller! :D

      Sil
  6. Sosyal medyada paylaşılanların içinde bir de (gül haricinde) bayrama özel fotoğraflar olur Ramazan bayramında renkli şeker fotoğrafları, Kurban bayramında koç fotoğrafı (Bu arada danalara ne garezleri var onların niye kurdelalı fotoğraflarını yayınlamazlar ki!) bolca paylaşılır.
    Toplu bayram mesajlarına bir aralar vakit ayırıp cevap yazardım tek tek, meğer yaptığım akıllı adam işi değilmiş :)
    Mevlid kandilini kutluyorum canım. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kurbanlık görsellerini nasıl unuttum?! En klasiklerdendi oysa onlar :D Danaya kurdela gitmiyor diye düşünmüşlerdir malum kilolu hayvan :P Vallahi boşver ne o tek tek mesaj yanıtla... :) Çok teşekkürler senin de kandilin kutlu olsun canım benim.

      Sil
  7. :) ) ) uzun süredir blog yazıları okurum, samimi söylüyorum bu kadar orijinal ve eğlencelisini görmemiştim :)) Allah da sizi güldürsün :) Alıntı falan değil, değil mi bu yazı... kaleminize sağlık :) bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma hoşgeldiniz :) Benimle yeni tanıştığınız belli oluyor tüm yazılarım nevi şahsıma münhasırdır alıntılamam ama sizlerden bu yorumları duydukça da yazılarımın aşırılmasından aşırı korkmaya başladım sağ tık engeli bile koydum :(

      Neyse tekrar hoşgeldiniz diyorum ve sizi daha fazla gülmek için blogumdaki diğer yazıları incelemeye davet ediyorum. Güzel yorumunuz yüzümde güller açtırdı kocaman teşekkür ederim!!! :)

      Sil
    2. Bu yazının url sini izninizle facebook hesbaımdan paylaşıp ordan da yönlendirme yapacağım buraya :) sevgilerle...

      Sil
  8. Hoş buldum :) sahiden pek hosbuldum :) ilk defa geldim blogunuza, bundan sonra da beklentisiz sık sık gelecek okuyacağım diğer yazılarınızı da :) alıntı ve çalıntılar bloglara yakışmıyor :) orijinal ve hayalgücü ile yetenek kokan yazılar okumak beni de mutlu ediyor. Yüzünüzdeki güller hep gülsün ve hiç solmasın :) Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Lütfen paylaşın. Paylaşılıp daha çok okundukça emeğim kıymetlenir daha güzel bir şey olamaz yazan biri için. Allahım allahım ne güzel yorumlar ne güzel bir takipçim oldu! :) Gerçekten çok mutlu oldum çok teşekkür ederim :) Geçmiş yazılarımdan 10 Maddede Yeni Gelin Facebook'u var ona da dilersen göz at sevebileceğin türde o da :) Ay ben gidip mutlu mutlu devam edeyim kitabıma yahu! :)

    YanıtlaSil
  10. :) iyi okumalar. Oğlum diş çıkarıyor, fırsat buldukça okuyorum , o yazıyı da bulup okumaya çalışacağım ilk fırsatta. Ben mutlu oldum asıl :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam ona o dişler kaşınır, patlarken acır :( Dilerim minimum sıkıntıyla atlatır bu süreci. Çok çok teşekkür ediyorum cidden mutlu oluyorum yazdıklarım sevildikçe :) Güzel bir karşılaşmaydı benim adıma :)

      Sil
  11. Hep birden sosyal medya komşusuyuz ya, o yapmış biz de yapıcaz ya :))

    YanıtlaSil
  12. Canım şimdi gördüm ama tespitler çok doğru :)) Öpüyorum seni :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Ben de öpüyorum seni kocaman! :)

      Sil
  13. Süper yazmışsın Dilek'çiğim. Okurken hem sorguladım hem güldüm. İste bunlari yapinca sevap kazandiklarini mi saniyorlar nedir? Cuma gunleri de oyle. Sen her seyi yap sonra da "hayirliiii cumalaaaarrr" diye mesaj at! Bir tane tefsir alma eline, Allah'ın emirlerinden haberin olmasin ama kandili, cumayı unutma! Kutlanmasina bir sey demiyorum da sirf sekilciyiz gostermelik yapiyoruz ona kiziyorum. Samimiyet yok maalesef! Camiide kendini etikeleyene koptuuum.:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim çok teşekkür ederim :) Vallahi değindiklerinize katılıyorum farklı bir boyutu olarak o kadar derin ki, ayrı bir yazı çıkar.... Ne yazık ki bazı şeylerin suyunu çıkarmakta üstümüze yok camide etiket neden? :D

      Sil
  14. Bayıldım, öldüm yine ben bu tespitlerine ya :)
    Senin bu saptamalar böyle derlenip kitap olmalı, Türk toplumunun sosyolojisini çözümlemede bilimsel kaynak olarak okutulmalı. Valla atmıyorum, hatta mizahi yönüyle çok satanlar listesinde de olur. Hastasıyım ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha ay ne güzel sözler bunlar ama ya çok kocaman teşekkür ederim vallahi çok mutlu oluyorum bunları duydukça :)

      Sil
  15. Hastanede baygın halinin fotoğrafını koyuyor. O da bir şey mi. Allah'la rabıta yapıyor. Özendirmesin mi? Camide tek mi kalsın? :)) Aklıma Güldür güldür deki skeç geldi. İmama; facebookda durum bildirimi üzerinden cumayı kılsak olmaz mı diyordu? Cami imamı köye internet getiren muhtara sayıyordu. :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Skeci izlemedim ama tam da bizi anlatmış :D Hakikaten ama özendirmesin mi şimdi yani :D

      Sil
  16. Tespitler mükemmel artık cumalarda bir kandil bir bayram coşkusuyla geçiyor sosyal medya da özellille whatsapp ta videolar,dualar,görseller hele hele 40 yaş üstü hanım ablalar bunu hobi edinmiş durumda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda cumanın yükselişini ben de farkediyorum zaman zaman ardarda bir dolu cuma mübarek mesajı alıyorum :) Bu da güzel bir tespitti bence :)

      Sil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)