1 Temmuz 2015 Çarşamba

Haziran Ayı Okuma Listem ve Çekiliş Teşekkürü

Okuma listelerimi yazmaya bayılıyorum! Sanki çok büyük marifet yapmışım gibi bir haz veriyor bu listeleri sizlerle paylaşmak :D 2015 yılı için 52 kitap okuma hedefi koymuştum böyle giderse açık ara geçeceğim hedefimi. Bugün tam 15 kitap var listemde sizinle paylaşmak istediğim.


Son 3 kitap yazımda size kazandığım kitap çekilişlerinden söz etmiştim bir yenisi eklendi onlara. Sevgili Şule'nin blogundaki çekilişi ben kazandım ve 3 adet kitabım oldu hiç okumadığım :D Kendisine çok teşekkür ederim çok tatlı bir paket içinde yollamıştı bana çok zarifsin Şule. Tekrar teşekkürler :D

Bu yazıyı sevgili Berkay'a armağan ediyorum :D Yine artizleneceğim Berkay "15 tanecik kitap okuyabildim" deyü :D

Ve bu yazı aynı zamanda Facebook'ta bayılarak takip ettiğim Kitap Dostları grubunun tatlı admini Burcu Ünlü'ye armağan olsun. (Gruba bir bakın derim inanılmaz severek takip ediyorum ben) Kendisinin sabrı ve grup içindeki üyelere yaklaşımını çok seviyorum. Tabi ki Merve ve Yeliz Hanımlar ve Uygar Beyi de unutmadım. Onları da pek severiz grupca :D Burcu Hanım Murakami'den 700 sayfa okudum. Bitince sizin için yorumlayacağım, aklımda o da :)
Gelelim bu ay ki listeme. 5'li gruplar halinde en az keyif alarak okuduklarımdan en severek okuduklarıma yorumladım sizler için.

The Circle /Laura Day:
 Normalde bu tarz kitaplardan nefret ederim. Bunu da sevmedim zaten. Niye aldın? Derseniz de ciltli kitaplara zaafım var :D Kitap isteklerinizi geliştirmek için izlemeniz gereken bir yol çizmiş adına da "Daire" demiş. Din öğretilerine dayanarak tespih çekin dememle aynı şey hatta onun tesirini görürsünüz de bunun ıııh cık. Vallahi vakit kaybedip okumayın zira olmuyorsa vardır bir hayrı deyip geçin :D O derece sıkıcı. Doğan Yayıncılıktan çıkan kitap 160 sayfa.

Sarışın Bombalar/ Jean Echenoz: Hani şu yukarıdaki kitabın bir amacı var. Bunda o da yok. Cinayetten hüküm giyen eski bri şarkıcıyı programına dahil etmek isteyen ama bir türlü bulamadığı için dedektif tutan bir yapımcı ve başlarından geçenler.. Dili o kadar kötü o kadar kötü ki... Doğan Kitap'ı görünce "kalitelidir" düşüncesiyle aldım ama niye indirim reyonunda 2.90'a satıldığını anladım.. Almayın zaman kaybı diyorum. Kitap 186 sayfa.

Cezanne/ YKY Ressamlar Serisi: Yapı Kredi'nin ressamlar serisinin aşığıyım! Bana hediye filan almak isteyen olursa diye dip not düşeyim :D Frida Kahlo'yu o kadar çok aradım ki hiçbir yerde yoktu :( Cezanne ile koleksiyonuma başlayayım dedim. Kitapta bir sayfada ressamın eserleri basılı diğer sayfada da hayatıyla ilgili bilgiler. Keyifle ve severek bitirdiğim bir kitap. Diğer ressamları da okumak isterim. 247 sayfalık mini mini bir kitap kendisi.

Düşürülen Maske/ George Eliot: Abisi ve kendisinin aynı kadına aşık olduğu ve daha sonrasında sevdiği kadınla evlenip hayatının nasıl bir kabusa döndüğünü anlatan Latimer'in öyküsü. Ben çok sevdim fakat çevirisinde ya da yazarın anlatımında az biraz sizi sıkacak şeyler var onu da diyeyim. Felsefi bir dille harmanlanmış ve sevdiğim bir kitaptı. Altın Bilek yayınlarından çıkan kitap 72 sayfa.

Kürtaj/ Annie Ernaux: Bu kitabı okurken miğdem o kadar bulandı ki.. Kadının kürtaj hikayesini anlattığ zaman yarım saat karnımı ve ağzımı tutarak bulantımın geçmesini bekledim.. O kadar iğrenç bir soğukkanlılıkla anlatmış ki.. Hayır ben karşı değilim o an öyle gerektirmiş olabilir ama insan kendi bedeninden uğurladığı bu kanlı cenazeyi bu kadar mı yasını tutmadan anlatır? Şöyle diyeyim kürtajını bana bu tonda anlatan bir tanıdığım olsa affınıza sığınınarak "yüzüne tükürürdüm" diyeyim de durumu anlayın.. Ben iğrendim.. Miğdeniz sağlamsa okuyun.. İletişim Yayınlarından çıkan kitap 87 sayfa..

Düşkünler/ Antonin Varenne: İlk 30 sayfasını sıkılarak okuyup akabinde 3 ay ara verip tekrar elime aldığımda aşık olarak okuduğum fakat sonunda "cidden düşkün bunlar yazık ya" dediğim bir kitaptı.. Ya kitaba nasıl bu kadar acımasız bir son yazabildin ey yazar? Cinayet masasından iki dedektif ve araştırdıkları seri cinayetler esnasında yollarının kesiştiği bir Amerika'lı.. Ben okuyun derim. Doğan Kitap'tan çıkan eser 214 sayfa. Migros'ta 5 tl kampanyası var oradan aldım siz de bakın derim :)

Bir Nefeste Cinsellik Tarihi/ Karen Dolby: Bu kitabın adı ne kadar müstehcense içeriği de bir o kadar masum :D (Buarada adı bence müstehcen değil ama olur ya bir ihtimal aklından geçiren olur diye yazdım). İlk genelevler ne zaman açılmış? Metresliğin tarihçesi ve ünlü metresler gibi konulara değinen kitap geçen ay okuduğum ve bol saray entrikası dolu Kötü Prensesler isimli kitabın bir devamı gibi. Keyifle okutuyor kendini D&R'ın 5 lira kampanyası vardı buna da bakın derim. O kampanya hala devam ediyorsa sakın kaçırmayın şahane kitaplar var! Maya yayınlarından çıkan kitap 256 sayfa.


Ceza Sömürgesi/Kafka: Kafka'nın tarzına alışık olmayanları bir nebze yorar ancak ben severek 1 buçuk saatte okudum. Sonunun bir yere koyamasam da kitabı sevdim. Kitapta bir ülkeye "ölüm makinası"nı tanıtmak üzere davet edilen bir seyyah var. Daveti kabul ettiğine bin pişman oluyor tabi. Güzel bir siyasi hiciv okumak isteyen bir baksın derim. Kırmızı Kedi Klasiklerinden olan kitap 55 sayfa.
Stefan Zweig/Satranç: Bir dünya şampiyonu satranç oyuncusu ve eski bir satranç severin aynı gemide karşılaşmasının öyküsü. Açıkçası Zweig'in "Bir Kadının 24 Saati"ni okuyunca bu beni pek açmadı. Ama siz okumak isterseniz de bakın derim elbette. Kırmızı Kedi Klasiklerinden çıkan kitap 93 sayfa.

Bir Şeftali Bin Şeftali/ Samed Behrengi: Behrengi'nin çocuk kitapları yazmadığına inancımı perçinleyen bir kitabı daha! Küçük Kara Balık'ı ne kadar sevdiysem bunu da o kadar sevdim.. Bir türlü meyve vermeyen şeftali ağacının öyküsünü kendisinden dinlemek ister misiniz? Kırmızı Kedi Yayınlarından çıkan kitap 65 sayfa. Hem siz okuyun hem de çocuklarınıza okutun Behrengi'nin kitaplarını. Kısmet olursa ben öyle yapacağım :)


Semerkant/ Amin Maalouf: Ömer Hayyam'ın yazmasının peşindeki bir Amerikalının hikayesi Semerkant. Kitap 3 bölüme ayrılıyor; ilki Hayyam'ın hayatı, ikincisi Alamut ve Hasan Sabbah, son bölüm de yazmanın peşindeki seyyahın hayatı. Bayıla bayıla okudum. Bu kitabı okurken aklıma Yurt Yayınları'ndan okduğum Alamut ve Hayyam geldi onları da tavsiye ederim. Sanki o iki kitabın bir özetini geçti kafamda Semerkant. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitap 318 sayfa.

Büyük Baragozy/ Helmut Krausser: Muhasebeci eşiyle hayatın rutinine takılmış bir psikoloğun Maria Callas'a aşık olan ve onun finosu olduğunu iddia eden yeni hastasının hayatına girmesiyle tüm dengelerinin alt üst oluşunu anlatan bir kitap. Balıkesir'de bir kitapçıda görünce 2.90 mı? Alıyorum ben bunu hazır içinde Maria Callas da var dedim. İyi ki almışım! Muhakkak alın okuyun. O kadar güzel ve içine çeken bir hikaye ki.. Bayıldım! Doğan Kitap'tan çıkan eser 184 sayfa.. Keşke daha uzun olsaydı ben okumaya doyamadım..

Virginia Woolf/Orlando: Bu kadın bir sihirbaz! Virginia Woolf'un feminizmin öncüsü yazarlardan olduğu ve kendisine bayıldığımı bilmeyen yoktur. Orlando yazarın en kolay okunabilir kitabı desem yeri. Tekniğine alışık olmayanlara diğer kitapları ağır gelebilir. Orlando İngiliz asilzadesidir. Edebiyata olan ilgisi onu bir kitap yazmaya itse de kitabına dair eleştiriler hoş olmayınca bu sevdadan vazgeçer. Çok sevdiği kadın da kendisini terk edince İstanbul'a elçi olarak gönderilir ve orada kadın olmaya karar verir :D Muhakkak okuyun. Woolf'un Kırmızı Kedi'den çıkan tüm kitaplarının çevirmeni İlknur Özdemir. Kendisine kocaman teşekkür harika bir çeviri dili var. Kırmızı Kedi'den çıkan kitap 257 sayfa. Keşke çok daha fazla kitap yazsaydın Virginia!...


Kabare/Lily Prior: Bu kitabı da Balıkesir tatilimde indirim rafında keşfettim.. Nasıl diyeyim bu kitabı neden 1.90'a sattıklarına hala inanamıyorum.. Bir hikaye bu kadar mı sürükler insanı? Bir kitabın temposu hem bu kadar yüksek olup hem de hiç mi yormaz insanı? Bir kabarede çalışan kocası kaybolunca Freda'nın yaşadıklarını severek okuyacaksınız. Bir de kitabın sonlarına doğru tüm yaşanmışlık su yüzüne çıkınca hayalle gerçek iyice birbirine karışıp sizi şaşırtacak. İnkılap Yayınlarından çıkan kitap 218 sayfa.
Hayvan Çiftliği/ George Orwell: 

"Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı."

15 yaşımdaken İngilizcesini okumuştum. Şimdi de fırsat buldum ve Türkçeden okumak istedim hala ilk okuduğumdaki gibi etkiliyor beni bu kitap. İngilterede bir hayvan çiftliğinde yaşayan hayvanların insanlara ve düzene başkaldırısı ve zaferini anlatmış yazar.. Peki çok arzulanan bu zafer mutlu son muydu? Yoksa yeni bir zulmü mü doğuracak? Baş karakter olan Domuz'un Stalin olduğu ve siyasi düzenin eleştirildiği var sayılan bu kitabı herkese tavsiye ederim. Can Yayınları'ndan çıkan kitap 152 sayfa ve bir oturuşta bitiyor.

İşte benim okuma listem böyleydi. Şu an elimde Haruki Murakami'nin 1Q84 isimli 1256 sayfalık kitabı var. 700. sayfadayım. Kitap önerilerinizi bekliyorum. Siz neler okuyorsunuz şu sıralar?


54 yorum:

  1. 15 okudun da ne faydasını gördün; git paranı daha faydalı işlere yatır :P
    Ben şu an Jonathan Safran Foer'in Her Şey Aydınlandı'sına başladım. Önerir miyim bilmiyorum. Selim İleri Kafes'i okudum ondan önce, öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay kıskançlığın da böylesi :D Cehaleti aşıp yeni bakış açıları edinmekten daha faideli bir iş bilemiyorum para yatıracak :D

      Bakacağım Kafes'e. Teşekkür ettim.

      Sil
    2. Matbu lobisinin kandırmaları bunlar :P Cehaleti aşıp yeni bakış açıları kazanmanın yolu düşünmek, sorgulamak, ''neden, niye'' diye sormaktır :)

      Ayrıca ne kıskanacam be :D

      Sil
    3. Ay camı kapatın buram buram kıskançlığa bağlı defans esiyor :D

      Benim kadar sorgulayan birine daha denk gelmedim onun yetmediği yerde matbuata sıcak bakıyorum :D

      Sil
    4. Neyin defansı olduğunu anlamadım ama vardır bir bildiğin :D

      Sil
    5. Kıskançlığı kabul etmeme defansı :D Ay sana yazı armağan ediyorum dediğine bak ya :D

      Sil
    6. Tamam, davar olabilirim ama kıskanç ?... Asla :D

      Sil
    7. Romantik değilsin dediğim hatırlıyorum ama davar da değilsin bence. Uzlaşalım ya sen iyi birisin ama kitap okuma hızımı çekemiyorsun :P (Şaka yaptım) :D

      Sil
    8. Belirtmene gerek yoktu, farkındayım ;)

      Sil
    9. Vay arkadaş herhalde anladığını anladım. Daha da bir şey demiyorum sana ben :D

      Sil
    10. Anladığımı anladığını da anlamıştım :D

      Sil
  2. Öncelikle tebrik ederim. 15 kitap bir ay için çok iyi bir sayı. Ben de bu sene için kendime 55 kitap hedefi koymuştum ama şu an 41. kitabımı okuyorum. Yılın bitmesine daha 5 ay olduğu düşünülürse sanırım ben de hedefimi geçeceğim.

    Hayvan Çiftliği'ni ben de haziranda okudum ve neden daha önce okumamışım ki diye düşündüm. Çok etkileyiciydi. Yazarın 1984'ü elimde. Umarım onu da böyle beğenirim.

    Kırmızı Kedi Yayınları'nın klasikler serisi alınacak anlaşıldı. Woolf'un setine kavuştum sonunda. Önerini dinleyip okumaya Orlando'dan başlayacağım.

    D&R'ın kampanyası yaz sonuna kadar devam edecekmiş. Ben 10 kitap aldım bile ama sanırım başka kitap almayacağım. Elimdekileri bitireyim biraz.

    Bu ay ben 8 kitap okudum, sana rakip olamam ama temmuz ayı için yarışalım mı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bu ay başında kuzenimle iddiaya girdik "kim daha çok okuyacak tüm yaz boyunca?" diye fakat o serdi ben de o hırsla Murakami'ye bile başladım. Vallahi D&R'dan epey bir abartmışım hiç söylemeyeyim bence ne kadar kitap aldığımı :D

      Yarışalım vallahi! Bana rakip olacak bir kaç isimden birisin bence. Seve seve varım bu yarışa :)

      Sil
    2. Ben son birkaç aydır deli gibi kitap aldığımdan eşim artık daha fazla kitap almama izin vermiyor :-( Ben de ona kızamıyorum aslında. 100'den fazla kitap okunmayı bekliyor. Artık kitapları koyacak raf kalmadı. O yüzden fazla abartmadım.

      Yarışalım mı dedim ama seni geçebileceğimden değil. Zaten bu hafta 1 haftalık geziye gideceğiz, hiç kitap okuyamayacağım. Bir de kaynanamgilde kalıyorum bu ay. Sen beni rahat geçersin de maksat benim gaza gelmem. Ben şimdiden yenilgiyi kabul ediyorum yani :-)

      Sil
    3. En mantıklısı o sanırım ama ben dayanamıyorum kitap görünce :/ Bir de berbat bir huyum var hemen kitap sitelerine baktım Kitapyurdu fiyatıyla kıyasladım D&R'ın kitaplarını ve o da tabi almam için başka bir sebep oldu.

      Yarışmak gaza getiriyor haklısın ama yenilgiyi kabul ettim deme bence. Hiç belli olmaz o. Benim bu ay ki programıma bakıyorum da geçedebilirsin hiç de şaşırmam. Motivasyon için bile yeter zaten yarışmak :) Seninle yarışmak da ayrı keyif verecek eminim :)

      Sil
    4. Şule hanım için düzeltme: kaynanamlar
      Dilek için düzeltme: bu ayki

      Sil
    5. Ayki yazınca hata verip kendisi düzeltiyor pc hocam :D

      Sil
    6. Kaynanamgil doğru bir kullanım. "-gil" eki "-lar" eki yerine kullanılabilir.

      Sil
    7. Tam bir Grammer Nazi'sin yemin ederim :D

      Sil
  3. düzeltme: *mide :D Hala senin bana getirdiğin kitabı okuyorum. Çünkü dizilerimden fırsat kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miğde mi yazmışım yine? Ben daha başlamadım ona sen benden önce bitirirsin eminim. :D

      Sil
  4. süpermiş..
    http://zoomlabakalim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Ben de başladım sonunda kitap okumaya seni hiç bir zaman geçemem tabiki :)) ama bende 12 kitap okumayı hedefliyorum yaz için plan bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu bal gibi de geçersin niye geçemeyecekmişsin? Benim çok boş vaktim var ondan bu okumalar sen de vakit bulunca eminim ki benim kadar okursun hatta geçersin bile :) 12 kitap kesin okursun bence. Yaz sonu bilanço verelim birbirimize :)

      Sil
  6. ay maşallah valla yaaa!:) çok imrendim canım!:)
    amin maalouf'un 3-4 kitabını okudum, çok da sevmiştim ama hiç hatırlamıyorum yaa, nie öyle oldu bilemedim?! gerçi 8-10 yıl olmuştur tabi ben okuyalı ama bi parça bişi hatırlasaydım iyiydi:) bazı ucuz kitaplar gerçekten insanı şaşırtıyor!:)
    şimdi Fahrenheit 451 okuyorum ben, güzel ilerliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan 10 yıl önce okuyup inanılmaz sevdiğim bazı kitapları ben de anımsamıyorum. Hafıza nasıl ket vuruyorsa.. Üzülüyorum da ama yapacak da bir şey yok :(

      Kesinlikle şoka girdim ucuz ama bu kadar keyif aldığım kitaplara denk gelince :) Fahrenheit'ı da listeme yazdım iyi ki geldin iyi ki yorum bıraktın :)

      Sil
  7. chuck palahniuk- Tell All (Anlat Bakalım) okuyorum şu sıra.. Ninni kitabını bitirdim buna geçtim.. sadece metroda giderken okuyabildiğim için ne ara biter bilemem :)
    Ben bu adamı şiddetle tavsiye ederim. düzene, sisteme, insanlara, her şeye karşı bu adam ve mükemmel oynuyor kelimelerle.. bizim bir kitap okuma zamanımızda adam kitap yazıyor, yetişmek mümkün değil.. ama benim okumadığım 2-3 kitabı kaldı.. Dövüş Klübü'nün yazarı, onu deyim sen anla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Palahniuk'u biliyorum. Vaktiyle severek okumuştum şimdi revize ediyorum okuduğum kitapları ona da bir geri dönerim madem :)

      Sil
  8. güzel kitaplar... elimdeki kitabı bitirip hangisine başlasam diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O an hangisi daha sıcak geliyorsa ona geçiyorum ben :)

      Sil
  9. Merhabalar :)
    İyi bir kitap okuyucusu olarak bayılıyorum kitaplar hakkında paylaşım yapan bloglara ve çok özeniyorum açıkçası..
    Sizi de bir blog keşif etkinliği sayesinde keşfettim.Yazılarınızı takipteyim bundan sonra.Eğer ilginizi çekerse bana da beklerim.Sevgiler..
    http://somurtkansirine.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de çok seviyorum kitaplarla ilgili paylaşım yapmayı. Çekmez mi? Hemen geliyorum! :D

      Sil
  10. Kitap , kahve ve makyaj denildi mi akan sular duruyor hakikaten de. Ben de geldim takibe aldım. :) Bana da bekliyorum :) http://guldentavsiyeler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama? :D Ben de takibe aldım seni çok teşekkürler! :)

      Sil
  11. keyifli okumalar diliyorum,
    bir kaçı ilgimi çekti, hemen aldım listeye :)

    YanıtlaSil
  12. Adam şey hatun King :D
    maşallah, darısı benim başıma inşallah :D

    YanıtlaSil
  13. İlk birkaç kitabın gidişi iyi değildi ama sonradan güzelleştiler :)
    Circle'ı ben de okuayacağım ya yanımda getirdim Antalyalara. Hmmm öyle fiyaskoysa değmeyecek... Belki okurum yine de , bakalım... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç beğenmedim inanılmaz bilindik şeyler içindekiler gereksiz bir kitap ama 2 saatte biter çok da vakit kaybı olmaz sen yine de oku tabi :)

      Sil
  14. Nasıl bu kadar çalışkan oluyorsun? Bana sırrını ver..Ne zaman girsem uzun uzun güzel güzel yazılar.Özeniyorum valla :)
    15 yaşında bir kitabın ingilizcesini mi okudun?? Nerden,nasıl öğrendin? Nasıl böyle zeki oldun? Bana sırlarını ver Dilek!! :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ne tatlısın yahu :) Yok yahu çalışkanlık değil bolca boş zamanım vardı ondan okudum bu kadar kitabı. Bir de ben Anadolu Lisesi mezunuyum hazırlıktan başlayarak ortaokul ve lisede aynı okuldaydım hep İngilizceydi hazırlıkta derslerimiz :) Yani oluyor o kadar ama sırrı da yok sadece çok sevmek lazım sanırım :)

      Sil
  15. Kuzum tebrikler :)
    http://benimtutkumm.blogspot.com.tr/2015/07/blog-tasarm-cekilisi-sonucu.html

    YanıtlaSil
  16. Şurada Virginia ismini görür görmez gözlerim ışıldadı. Keşke Virginia hakkında uzun uzun konuşsak=) Sarma yesek, gene konuşsak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu o kadar seviyorum ki! Keşke onunla bir saatliğine bir 5 çayında denk gelebileceğim bir devirde yaşasaydım..

      Sarma sözünü aldım sayıyorum gelince ilk iş ensende boza pişirip sarmalarımı yemek olacak :D

      Sil