7 Kasım 2020 Cumartesi

SEVGİLİ LEONARD!

Leonard Cohen'e,


"Tanımadığınız birine nasıl böyle üzülebiliyorsunuz? Gerçekten bu hissi anlayamıyorum. Bazısı var babası ölse ağlamaz tanımadığı adama ağladığı kadar" demişti garip birisi. Adına üzülmüştüm. Sevgiyi bilmiyordu. 


Seni tanımamak mı? Tanımamak mümkün mü? Sesine kayıtsız kalmak? En zor anlarda o tonla sakinleşmemek? Ayrıca tanımak çok sığ bir kelime çünkü sen benim ruh eşimsin çünkü "frontiers are my prison" too. 

Bazı insanlar tek tip sever. Görev gibi işte. Alıştığını sever kimisi. Kimisi de zorunda olduğunu. Kimi payına düşeni... Kimi öğretileni kimi de bağımlılığını sever. Sevmez de aslında kurtulamaz işte. Kurtulmak istemez ya da. 

Ben seni özlemle sevdim, sesinin tonunun beni tüm harfler ve notalar içinden çekip kucaklamasında sevdim. 6 yaşında,  ayıcıklarıma çay partisi verirken koltukta seni dinleyen abimin gözbebeğine yerleştirdiğin ışıltılı tebessümden sevdim seni. Benim en güzel çocukluk anılarıma fon müziği oluşunu sevdim.  İlk kez bir hissi aşk sanıp boş çıktığını farkettiğimde bana eşlik edip yol göstermenden sebep sevdim. Seni Babil'in Asma Bahçelerine kadar, uzayın derinliklerine kadar, teldeki kuşa, Marianne'e çarpan kalbine ve hatta Chelsea Hotel'e kadar sevebilirim. Seni mavi yağmurluğumdan da fazla severim hatta. Seni gözümün bebeği kadar seni Bilezikjian'ın udunu sevdiği kadar da sevebilirim. Seni büyük, seni karşılıksız, seni Sina Çölü kadar sevebilirim.  Seni aldığım her sağlıklı nefese eşlik edişinde sil baştan tekrar tekrar tekrar sevebilirim... 



Seni sebeplere sığınmadan sadece canım istediği için canım istediği kadar sevebilirim ve seni kimseye hesap vermeden , tanımadığım insanların ölümlerine sonsuz ve sebepsiz üzülürken de sevebilirim Birini sevip ona üzülmenin "hesaba çekilmek" ve "yargılar" içermediği galaksilere taşınıp seni orada da yeniden sevebilirim... Sebepsiz mutlulukla uyandığım günlerde seni sevmeye devam ederim. Kitaba ayraç bıraktığım sayfadan devam ederim seni sevmeye... Bazısı anlamaz "sevmek" hissini. Bazısı ezberine tutsak çünkü. Ve ben bir gün özgür olacağımı senin notalarında bulduğum için seni yine arşa kadar sevebilirim. Babam da öldü senden az vakit sonra. Ona da çok ağladım. Ağlamak da sevmeye dahil sanırım ağlatmak da... 

Seni birini özgür bırakmak kadar sevebilirim Leonard. Aynı zamanda seni özgürlüğüm kadar sevebilirim Ben seni doğmak isteyen çocuklara kadar sevebilirim! Ben seni umudum kadar sevebilirim. Gittiğin yerde mutlu olmanı diliyorum. Seni bugün de aklımın benimle kaldığı diğer günler de seveceğim. Seni, birilerini sevmeyi kriterlere bağlayanlara inat, her gün sevmeye devam edeceğim. Daha büyük ve daha hasretle. Ve onlara üzüleceğim sevginin karşılıksız ve her iki tarafı da mutlu eden bir his olduğunu öğrenmeden ölecekleri için. Çünkü ezber bozamayan herkes mutsuz ölmeye mahkum... Sınırlar hapishanelerimizdir değil mi? Seni sevdim, seviyorum ve çok seveceğim. Hiç vazgeçmeden.



Sensiz geçen dört yılın ardından ilk günkü kadar sevgi ve özlemle... 

Yapılan göndermelerin bir kısmı şarkılarından ve hayatındaki dönüm noktalarından alıntılanmıştır. Sina Çölü, doğmayı isteyen çocuklar, Babil vs vs vs... 







Dance Me To The End Of Love benim çocukluğumda tanışmama vesile olan şarkısı



Bu da 2010'da sevgili kardeşim Hamdi'nin bana hediye ettiği bir cd vesilesiyle tanışıp tüm şarkılarının pabucunu dama atan" Lover Lover Lover". 04:20 -05:10 arası Bilezikjian'ın çaldığı notaların ve ud sesinin  benim üzerimde bıraktığı etkiyi anlatmaya kelimelerim yok...



4 yorum:

  1. Bir sanatçıyı özellikle şarkıcıyı bu kadar derin sevmek ne güzel bir duygu, ben aynısını rahmetli Sinatra için hissediyorum. Bir de Agnetha var, ABBA'nın sarışın olanı. Müzik ruhun gıdası:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün arka arkaya birkaç defa "My Way"i dinledim ve üstüne de senin bu yorumunu okudum. Seninle de aramızda bir kalp kalbe karşılık durumu var bence Müjde'm :)

      Sil
  2. Aaa...çok ilginç:))ben de bu aralar The Moon Was Yellow'a sardıydım. :) Kalp kalbe karşıdır tabii ki..:)

    YanıtlaSil
  3. Sanat için emek veren insanlar unutulmamalı...

    YanıtlaSil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)