4 Aralık 2018 Salı

EKİM AYI OKUMA LİSTEM


Herkese Merhaba ,

Bu yazıyı yazmayı unutmuşum :))) Normalde geçen hafta yayınlamam gerekiyor ama dalgınlığım muazzam . Hayırlısı bakalım...

Birkaç fazlasını okudum ama 7 tanesini yazacağım size. Çünkü diğerleri zaten daha önce yorumlanmış kitapların tekrar okumasıydı.


 Serenad/ Zülfü LİVANELİ: Bir üniversitenin halkla ilişkiler bölümünde çalışan Maya Duran bir gün Amerika'dan gelen bir profesörle ilgilenmekle görevlendirilir Daha önceden İstanbul'da görev yapmış olan profesörle yakınlaştıkça kendini kocaman bir hikayenin içinde bulur Maya ve bu hikaye Maya'nın hayatında köklü değişikliklere sebep olur. Serenad'ı o kadar büyük umutlarla almıştım ki... Belki aynı konuyu daha vurucu kalemlerden okuduğum için belki de öncesinde okuduğum yorumlar beklentimi çokça yükselttiği için bilmiyorum ama maalesef  bana hitap etmedi. Çok fazla seveni var biliyorum fakat bizim yıldızlarımız denk düşmedi Serenad'la...Livaneli'nin bir  kitabını daha okuyup o şekilde karar vermek istiyorum zira sürüncemede kaldığım yazarlarda hep bunu yapıyorum. 2 kitaptan fazlasını da okumuyorum nasılsa 3. kitap da fikrimi değiştirmeyecek biliyorum.  Doğan Kitap'ta çıkan roman 481 sayfa.

Son Tanık/ GlennMEADE: Meade benim 10 küsür yıl önce "Buz Kapanı" isimli kitabıyla tanışıp, hayran kaldığım yazarlardan biri olmuştu. O vakitler nasıl aşık olduysam geçenlerde Kırmızı Kedi Yayınları Kitapyurdu'nda %50 indirim yapınca hem Buz Kapanı'nı tekrar okumak için aldım hem de Son Tanık'ın yorumlarını çok iddialı bulunca bunu da attım sepete amaaaaaa.... Serenad'da yaşadığım hayal kırıklığının aynını yaşadım. Konusu o kadar güzel ki, eşini bir patlamada kaybeden savcı Carla olayın peşine düşer ve olay dallanıp, budaklanıp yıllar yıllar öncesinde Bosna Savaşı'nda kaybettiği ailesine kadar uzanır. Aileye dair çeşitli gerçekleri öğrenirken aslında tüm hayatının bambaşka olduğunu farkedecektir. Bu kadar güzel bir konu çok ama çok daha iyi ve vurucu anlatılabilirdi bence. Sonu biraz ters köşe yaptı beni o , kitabın artı hanesine yazılabilir :) Bir de ciltli oluşu çok güzeldi :)  Açıkçası bu kitabı isimsiz bir yazar yazsa bilmiyorum belki bu kadar kızmazdım ama kitapları çok satanlar listesinde olan bir yazar olunca hezimeti de daha büyük oluyor elbette. Neyse Meade'in bende kredisi var o yüzden ses etmiyorum. Ama bir "Buz Kapanı" değil onu da buraya ekleyeyim. Kırmızı Kedi Yayınları'ndan çıkan kitap 479 sayfa.


Efsuncu Baba/ Hüseyin Rahmi GÜRPINAR: Gürpınar külliyatını bitirmek gibi bir hedefim var o nedenle her ay bir tane okumaya çalışıyorum. Ekimin kitabı Efsuncu Baba oldu. Efsuncu Baba büyüler, sihir, define aramak gibi çeşitli uğraşları olan bir adamdır. Birgün İstanbul'daki tüm hazineleri bulabileceğini düşündüren bir kitap geçer eline.Hazineleri aramaya koyulurken Agop ve Kirkor isimli 2 kişiyle yolları kesişir ve onları ailesiyle yaşadığı konağa davet eder. Kirkor ve Agop da konağa taşınır ve olaylar başlar. Türk Klasiklerini sevenlere tavsiyemdir. Mavi Çatı Yayınları'ndan çıkan kitap 96 sayfa.

Benim Adım Lucy Barton/ Elizabeth Strout: Bu kitabı Bkm Kitap'tan 3 liraya almıştım. Büyük beklentilerim yoktu ama başlayıp da 50 sayfa okuduktan sonra kitabı sevdim gerçi daha sonraki sayfalarda ilk 50 sayfa tadı bulamasam da yine de güzeldi. Hastalığı nedeniyle hastaneye yatan Lucy uzun zamandır görmediği annesinin kendisine refakate gelmesiyle geçmişe döner ve anılarını annesiyle paylaşırken çeşitli sorgulamalara girer. Beklentisiz başlayıp da tat aldığım kitapları seviyorum. Epsilon Yayınları'ndan çıkan kitap 175 sayfa.


Neşe'nin Şarkıları/ Refik Erduran: İlk başta gayet güzeldi kitap ancak ilerledikçe heyecanımı kaybetmeme ve çabuk çabuk okuyayım da bitsin dememe sebep oldu. Eşinden boşanan yazarımız eski eşinin soğuk tavırları nedeniyle onu kıskanmaya başlar. Eski eşi ondan , yazdığı bir oyunu okumasını ister ve böylelikle de Neşe'nin hikayesine dalarız. Neşe mutsuz bir evlilik yapmıştır ve kocası ondan boşanmak için çeşitli oyunlar yapmaktadır. Konu içinde konu olacağına yazar direk ilk hikayeden devam etse ya da Neşe'nin hikayesiyle başlasa bir nebze daha iyi olur muydu? Bunu düşündüm okurken. Remzi Kitabevi'nden çıkan kitap 174 sayfa. 



Momo/ Micheal Ende: Bu da çıtayı Everest'e yükselten kitaplardan biriydi. Momo'nun yetişkinler arasında muazzam bir kitlesi var. Bir yetişkin olarak bana sık duyduğum"ben bu kitaba aşık oldum. Kanıma girdi,, Yazarın diğer kitaplarını da muhakkak okumalıyım" ve muadili tiradlar attırmadı. Ben güzel bir çocuk kitabı okudum. 10-12 yaş aralığımdayken okusam muhakkak ki çok severdim ama şu an sadece bir çocuk kitabı okumuş oldum ve belirttiğim gibi "çocuk kitabı olarak" değerlendirdiğimde güzeldi. Geleyim konusuna, bir tiyatronun kalıntıları arasında mahalleli tarafından bakakılan Momo günün birinde mahalleye gelen zaman avcıları yüzünden yalnızlaşır.  Momo'nun tüm arkadaşları çağın hastalığı olan "zamansızlığa" yakalanmıştır. Artık kimsenin birbirini görecek, konuşacak, arayıp soracak zamanı kalmamıştır. İnsanların önceliği çok çalışmak ve para kazanmak olmuştur. Çocuklarsa artık sokaklarda oynamak yerine koca koca binalarda hapsolmuştur. Bir çocuğa zamanın değerinin dostlarıyla ve maneviyatla kıymetli olacağını anlatmak adına gayet güzel bir seçim olur. Pegasus Yayınları'ndan çıkan kitap 300 sayfa. 

Yağmurda  Aşk/ Necib Mahfuz: Mısır'dayız fonda 6 Gün Savaşları var bu atmosferde Mısır'da bir grup genç hayatlarını yeniden şekillendirmek üzere çeşitli planlar yapmaktadır. Aliye hayatının aşkı Mazruk'la evlenmek üzeredir.. Mona ise hakim nişanlısı Selim Ali ile. Bu planlar dahilinde çıktıkları yolculuklarda ise çeşitli sürprizler hayatlarına dahil olacaktır... Mahfuz benim en sevdiğim yazarlardan biriydi ve bu kitabı şu ana dek okuduğum temposu düşmeyen kitaplarından biriydi. Mahfuz ne yazsa okurum o ayrı da bu kitabını özellikle sevdiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Mısır'daki yozlaşmayı ve siyasi atmosferi güzel hikayelerle birleştirip anlatması ve akıcı dili sayesinde kendisine hayranım. Her dem tavsiye listemde olan yazarlardan. Kırmızı Kedi Yayınları'ndan çıkan kitap 152 sayfa.

Bir Rehineye Mektup/ Antoine De Saint-Exupery: Küçük Prens hayatta okuduğum tartışmasız en iyi kitaplardan biri. Yazarın farklı kitapları olduğunu duyduğum zaman şüpheyle bakıp "acaba onları  okumasam mı?" Demiştim zira çok iyi bir kitabını okuduğum yazarın daha sonra vasat performans sergilemesi beni üzüyor. Bu kitabı sepete atarken çok da düşünmedim açıkçası nasılsa incecik cep boy bir kitaptı hayal kırıklığı olacaksa da bu kırık hacimli olmayacaktı... Kitap aslında yazarın bir arkadaşının kitabına önsöz olarak hazırlanmış fakat o kitap basılmayınca da ayrı bir kitap olarak yayınlanmış. İyi ki de öyle olmuş. İncecik ama şahane betimlemeleri olan bir kitaptı bu. 6 bölümde gezdiği yerleri ve başından geçen çeşitli olayları anlatmış yazar. İlk bölüm göçmenleri, göçmen olmayı anlatıyordu. Benim de kalbimi fena halde çaldı. Kesinlikle tavsiye listemdeki kitaplardan biri. Kırmızı Kedi Yayınları'ndan çıkan kitap 51 sayfa. Kapatırken "keşke daha uzun olsaydı" dedirten bir kitap oldu.  

9 yorum:

  1. harika liste...güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. güzel liste .liste içinde sadece serenad'ı okuma fırsatı bulmuştum. diğer kitapları da kendi listeme alıyorum. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Geçen hafta elim Serenad'a gidip geldi hem ben hem de kızlarım okur diye.. Almadım sonra.. Hiç Livaneli kitabı okumadım ben.. Bu yüzden fikir yürütemiyorum.. Ama dediğin gibi bir kitabını daha okuyup karar verebilirsin.. Belki ben de aynını yaparım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok sevemedim açıkçası belki yorumları okuyunca bambaşka beklentilere girdim bilmiyorum. Öyle yapacağım bir kitabını daha okuyup karar vereceğim. Kızlara sevgiler. Öpüyorum sizleri :)

      Sil
  4. Seranad'ı almıştım ama memlekette kalmış, almamışım yanıma. Momo'nun konusu da çocuk kitabından ziyade yetişkinlere yönelik gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanına almaman büyük kayıp olmamış bence. Momo'nun konu itibariyle çocuklara zamanın kıymetini öğretmek için ideal.Yetişkinlerin zaten bildiği şeyler bunlar. Yani hepimiz biliyoruz ama zamanın kıymetini bilme konusunda zayıfız. Bunu da bu veya muadili kitaplar sağlar mı? Hiç ihtimal vermiyorum.

      Sil
  5. Güzel bir liste olmuş. Yorumlarınız kısa ve anlaşılır. Necib Mahfuz okumak gerçekten çok keyifli. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, blogunuzu ziyarete geldim. Benim blogumu yorum ve ziyaretinizle desteklerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  7. Livanelli nin kitabini okumak isterim.

    YanıtlaSil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)