7 Ocak 2018 Pazar

2017'DE OKUDUKLARIM



Merhaba,


Önceki yıllarda yaptığım gibi bu yılda biten yılın ardından okuduğum tüm kitapları tek bir listede topladığım bir yazı yazmak istedim.


2017 için okuma hedefim, diğer yıllar olduğu gibi, haftada 1 kitap olmak üzere 52 kitaptı ancak bu hedefi her daim aşmışımdır :) Ne yazık ki geçen yıl bir yandan yoğunluk bir yandan da yaşadığım acı kayıp neticesinde okuma hızım, isteğim ve okuduğum kitapların sayısı geçen iki yıla kıyasla epey düştü.




2017 kitaplarına geçmeden önce geçen iki yılın kitaplarını da şuraya iliştireyim belki bakmak isteyen olur :) 2015 için buraya tıkla lütfen :) 2016'da okuduklarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsin :) 


Buarada bir şey farkettim geçmişte çok berbat fotoğraflar çekmişim :)))) Neyse berbatlığımla da gurur duyuyorum :))) Hani şimdi de şahane fotoğraflarım yok ama en azından sakinleşmiş fotoğraflarım. Ay çok güldüm geçmiş fotoğraflara... Allah ne verdiyse bir yere atıp çekmişim :))) Kendi kendimi de bir güzel gömdüğüme göre evet işte ay ay 2017 okuma bilançom. 78 kitap okumuş geçen yıl. Sevgili Zülal'ime her yıl verdiğim selamı yine verip kaç sayfa okuduğumu da yazacağım :) Bu kez her ay kaç sayfa okumuşum o şekilde yazıyorum Zülal'im :) 


Ocak: Aşk ve Gurur (Jane Austen) , Kör Baykuş (Sadık Hidayet) , Uçurtma Avcısı (Khaled Hosseini), Gitanjali İlahiler (Rabindranath Tagore) ,  Gökkuşağı Günleri (Antonio Skarmeta)  bu 5 kitap geçen ocak ayında okuduklarımdı. 1142 sayfa okumuşum ocakta sevgili Zülal :)  Yorumlar için buraya tıkla lütfen :) 


Şubat: Hacı Murat (Lev Tolstoy) , Balık Çocuk (Lucia Puenzo) , Işınlanma Kazası (Ned Bauman), İsa'nın Oğlu (Denis Johnson) , Jacob'un Odası (Virgini Woolf), Utopia (Thomas More), Aşk-ı Vatan (Zafer Hanım), Sırça Fanus (Sylvia Plath),  Çokkültürlülük (Milena Dotyecheva), Bir Tereddütün Romanı (Peyami Safa) 10 kitapla biten şubatta 1778 sayfa okumuşum :) Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 

Mart: Çokkültürlü Yurttaşlık (Will Kymlicka), Çokkültürlülük (Charles Taylor), Banu Cihan (Süleyman Tevfik), Ölümcül Kimlikler (Amin Malouf) , Mürebbiye (Stefan Zweig), Bugün Bize Kim Geldi (Sezgin Kaymaz) 6 kitapla bitmiş mart. Çokkültürlülük dersi aldığım için 3 kitabı ders kapsamında okumuştum. Martta 1074 sayfa okumuşum Yazı için buraya tıkla lütfen.



Nisan: Yakıcı Sır (S. Zweig), Devlet ve Kürtler (Metin Heper), Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (Zweig), Devlet Söyleminde Kürt Sorunu (Mesut Yeğen), Vadinin Perileri (Halil Cibran), Melek Sanmışım Şeytanı (Hüseyin Rahmi Gürpınar), Ne İstediniz Lan Aşkımızdan (Ateş İlyas Başsoy) . 7 kitapla bitmiş nisan..  Ama şimdi farkettim ki 2 kitabın yazısını yazmamışım. Biri Mesut Yeğen'in kitabıydı onu kütüphaneye verdiğim için fotoğrafa da dahil edememişim. Kısaca bahsedeyim. Heper ve Yeğen'i geçen yıl hocamız bize iki farklı pencereden bakabilmek adına okutmuştu. Ben farklı düşünen insanları birlikte okumayı seviyorum. Bir o bir bu pencereden bakınca daha net biraz daha objektif bir bakış açısı oluşuyor diye düşünüyorum. Neyse karışıklık affola :) Yazı için buraya tıkla 
lütfen :) Sayfa sayısını veremiyorum çünkü ders için okuyup geri verdiğim kitaplarının sayfalarını anımsamıyorum. 


Mayıs: Kara, berbat, hatırlamak istemediğim bir aydı... Babam öldü mayısta... Yersiz, berbat, sonunun nereye varacağı hesaplanmayan tesellilerin yanında yaramı sarabilen nadir şeylerden biri Hasan Ali Toptaş'ın Kuşlar Yasına Gider'ini okumak oldu... Babasını kaybeden ve okumasını istediğim arkadaşlarım çok beğendiler. Belki aranızda okumak isteyenler olur diye yazmak istedim. Bana çok iyi gelmişti o esnada o kitabı okumak... 



Mayıs listesi şu şekildeydi, Kuşlar Yasına Gider (Hasan Ali Toptaş), Ateşli Kitaplar Serisi (Ateş İlyas Başsoy 3 kitap) , Dokunmadan (Nermin Yıldırım)  727 sayfa ve 5 kitapla kapatmışım mayısı. Mayıs ve Nisan listesini aynı yazıda yazmışım. O aylar kafam bulanık olduğu için az biraz karışıklık olmuş olabilir affola. Yazı için buraya tıkla lütfen :) 


Haziran: Haziranda da Toptaş okumalarına devam etmişim... Hala içim yanıyordu ve hala duymam gerekenleri sadece o söylüyordu çünkü... Yalnızlıklar (Hasan Ali Toptaş), Eylül (Mehmed Rauf), Liberal Çiftlik (Uğur Mumcu), Takıntı (M. Akif Toktaş), Gulyabani (H. Rahmi Gürpınar), Saraybosna Çellisti (Stefan Galloway). 6 kitap ve 1262 sayfayla bitmiş haziran. Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 


Temmuz: Babamın yokluğunu tek başıma kalınca iyiden iyiye farkedip sıcaklar eşliğinde muhasebeye oturduğum gelmemek üzere gittiğine sevindiğim temmuz ayı... Sadece 3 kitap okuyabilmişim... Yine de şaşıyorum zira biri Poe'ydu... Ben Bir Gürgen Dalıyım (H. Ali Toptaş), Küçük Mucizeler Dükkanı (Debbie Macomber), Bütün Hikayeleri (Edgar Allan Poe) 1500 sayfayla bitmiş temmuz. Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 


Ağustos: Çizgilerle Madame Curie (Soner Tuna), Bir Yumak Mutluluk (Debbie Macomber), Çağrı (Stephen King), Bavul (Sergey Dovlatov), 80 Günde Devrialem (Jules Verne), NW Londra (Zadie Smith), 6 kitap ve 1712 sayfayla bitmiş ağustos. Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen:) 


Eylül: Eugenie Grandet (Balzac), Bitirgen (Figen Şakacı), Köpek Kalbi (M. Bulgakov) , Muhteşem Gatsby (F. Scott Fitzgerald), Pancarcı Çocuk (Samed Behrengi), Rüzgar Gülü (Halil Cibran), Çok Bilen Çok Yanılır (Recaizade Mahmut Ekrem), Rahatlık Tuzağını Aşmak (W. Dreyden, J. Gordon), Toplum Sözleşmesi (J. Jacques Russo). 1361 sayfa ve 9 kitapla bitmiş eylül de :) Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 


Ekim: Daha da Karanlık Hikayeleriyle Leonard Cohen Şarkıları (Berk Kuruçay), Bette Abla (Balzac), Asi Melekler (D. Trussoni), The Black Cat and The Other Stories (E. A. Poe)  4 kitapla ve 1207 sayfayla kapanmış ekim de. Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 

Kasım: Bir Göz Yaşı (Halil Cibran), Cinayetler Oteli (Agatha Christie), Nazım'ın Bilinmeyen Mektupları (Ş. Kurdakul), Gölgesizler (Hasan Ali Toptaş) 4 kitap ve 623 sayfayla bir de Ales Sınavıyla kapatmışım kasımı :) Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 



Aralık: Aralık uzun zaman sonra açlıkla kitap okuyabildiğim ve yeni yazarlarla tanışıp en sevdiğim kitaplardan birini de okuduğum ay oldu. 13 kitap ve 2880 sayfayla kapatmışım. Daha ne olsun! :) 


835 Satır (Nazım Hikmet), Bir Çöküşün Öyküsü (Zweig), Amak-ı Hayal/Gençler İçin Amak-ı Hayal (Filibeli Ahmet), İklim Savaşları (Gwen Dyer), Ölümsüz Aile (Natalie Babbit), Son Nefes Havaya Karışmadan (Paul Kalanithi), Kirpinin Zarafeti (Muriel Barberry), İnsan Neyle Yaşar (Tolstoy), Mihmandar (İskender Pala), Operadaki Hayalet (Gaston Leroux), Antabus (Seray Şahiner), Medyum (Stephen King) . Yazıya gitmek için buraya tıkla lütfen :) 


Benim geçen yıl okuduklarım bu şekildeydi. Okuyup kıymet veren herkese çok teşekkür ederim. Dilerim seveceğiniz kitaplardan en az bir tanesi bu yazıdan sonra hayatınıza girer :) 


Eee madem bu kadar okuduk bir şarkı da dinleyelim değil mi? Uzun zamandır dinlememişim bunu... Aslında "Aşk Hiç Biter Mi?"yi paylaşacaktım ama neden sonra bana güzel, sevdiğim ve özlediğim bir anımı hatırlattığı için bunu paylaşmak istedim.