23 Şubat 2016 Salı

23 ŞUBAT 1944

Lütfen sadece 1 dakikalığına bu yazıma tıklar mısınız? Sizinle paylaşmak istediğim bir acım var benim...



23 Şubat 1944 tarihini duydunuz mu? Bir çoğunuzun bu tarihe aşinalığı olmadığını biliyorum.. 23 Şubat biz Çerkesler için 21 Mayıs 1864 tarihinden sonra gelen 2. büyük acıdır.. Bu ülke topraklarına , canımızı kurtarmaya, gelirken yollarda can verdiğimiz 2. büyük acı...


Stalin'in Çeçen ve İnguş halklarını topraklarından sürerek nüfusun çoğunun yolda ölmesine sebebiyet veren bu büyük sürgünü biz Çerkesler hiç unutmadık hiç affetmedik!

Blogumun açılışı 21 Mayıstır.. İlk yazımı 21 Mayıs'ı anmak için yazmıştım.. Ailemin Türk topraklarına adım attığı ilk olay merak edenler ve okumak isteyenler için o ilk yazı burada

Ve geçen yıl küçük bir çocuğun gözünden anlatmaya çalıştığım 23 Şubat'ı okumak isterseniz de yazısı  burada


Hala ,bu iki tarihte canlı yaşamamış olmama rağmen, gözlerim yaşarır ve ağlarım her yıl..İnanıyorum ki sürgün ve acı bir sonraki nesle geçiyor genler yoluyla..

Bu yazıyı yazmamdaki amaç hala bir araya geldiğimizde Çerkes'leri bir Türk boyu sanan arkadaşlarımın varlığı.. En azından bu tarihlerde bize neler olduğunu yazmak, duyurmak ve paylaşmak istedim. Çeçenistan ve Abhazya'da hala savaş ve direniş var ve hala uluslararası platformlarda varlık savaşı verilmektedir.. Bu olaylar uluslararası insanlık suçları kapsamına alınmalıdır ve hala bunun savaşı verilmektedir. Acılarımız ilahi adalet tecelli edene dek de asla hafiflemeyecektir.. Birçok insanın bilmediği bu coğrafyalarda neler olduğunu anlatmak istedim..


Acımızı bizlerle paylaşan , bu yazıyı okuyan herkese kocaman bir teşekkür ederim...

Ölen tüm büyüklerimin anısına saygıyla..



55 yorum:

  1. çok acı ve üzücü bir tarih :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazık ki o acılar o topraklarda devam etmekte hala..

      Sil
  2. Allah rahmet eylesin Dilek! Bilgilendirmek lazım güzel paylaşım olmaz, gözden kaçan ya da unuttuğumuz ne acı ne sürgünler var maalesef olacaktır da bak tohumları saçılıyor gün be gün :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Kore. Bu yazıyı yazarken hala devam eden nice başka sürgünler ve acılar var diye geçiriyordum içimden.. Benim yapabileceğim sadece ulaşabildiğim kadar insana ulaşıp bu durumu anlatabilmek.. Günümüzde hala devam eden göçlerin psikolojisini o kadar iyi anlıyorum ki.. Dilerim kimse vatansız kalmasın..

      Sil
  3. Çok acı insanın yaşadığı topraklardan sürgün edilmesi her türlü zorlama hoş değil zaten insanlığa aykırı ama malesef hala da yaşıyoruz. Ne diyelim Allah sonumuzu hayır etsin. Orada hayatını kaybedenlere de Allah rahmet eylesin ne gelir elden başka...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir insanlık suçudur. 1864'ten 2016'ya hiçbir şeyin değişmemiş olması da inanılmaz üzücü.. Amin diyebiliyorum sadece elden gelen bir şey de yok dediğiniz gibi..

      Sil
  4. Mekanları cennet olsun. Bu acıları nesiller boyu yaşatanlar, hiç ölmeyeceklerini sandılar.Bu dünyada olmasa da, İlahi Adalet var, kimsenin hakkı kimsede kalmayacak. DÜn Ukrayna'nın Eurovision şarkısını seslendirecek Tatar Jamala (Cemile)'nin şarkısını duymuştum, içime dokunmuştu. Tam onu düşünürken senin yazını gördüm Dilekciğim. Hiç unutmamalıyız bu yaşananları, iyi ki yazmışsın.
    Hayatını kaybeden tüm büyüklerimize nacizane saygılar ve dualar benden de olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İstanbul Hanımefendisi.. Ama ne kadar güzel söylemişsin "bu acıları nesiller boyu yaşatanlar, hiç ölmeyeceklerini sandılar"... Zaten dolu dolu gözlerle bakıyordum klavyeye.. Ne kadar haklısın..

      Unutmamak, unutturmamak ve ara ara hatırlatmak lazım..

      Çok teşekkür ederim. Çok kıymetli edilen bu dualar ve yollanan tüm bu iyi dilekler.

      Sil
  5. mekanları cennet olsun Çerkes arkadaşlarım var çok severim bayılırım hatta onlara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Gizli Yetenek. Ne mutlu arkadaşlarına ne güzel bir izlenim bırakmışlar öyle.

      Sil
  6. Savaş hep kötü sonuçlar doğurur. Biri zafer kazanır, diğeri kaybeder. Asıl kaybeden oralarda yaşayan halktır.Bir tarafım çerkes olmasından demiyorum tüm bunları.Aslında pek bir bilgim de yok.Büyüklerimiz arada bahseder ve sadece bahsettikleri kadar bilgimiz olur.Sadece çerkesler değil bu coğrafyada ne yazık ki çoğu kardeşimiz acılar çekmiş geçen bir kaç yüzyılda. Elimizde güzel vatanımız var ve kardeşçe yaşayıp birlik,beraberlik içinde olmazsak tarih tekerrür eder.Ayrıca yazına kesinlikle saygı duyuyorum.Acılar paylaşıldıkça azalır.Sevgiler,saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yanın Çerkes olduğu için yazmadığını biliyorum. Vicdan sahibi olduğu için yazıyorsun. Vicdan sahibi olan herkes buna aynı yaklaşır zaten.. Yazık ki, dünyanın her yerinde hep aynı sonuç doğuyor ve bu gidişle de devam edecek... Acılar paylaşıldıkça azalıyor bu gerçek. Paylaşan herkese çok teşekkür ederim.

      Ps: Bir yanının Çerkes olması beni mutlu etti Yusuf demeden geçemedim.

      Sil
  7. Yazılara tıklamakla kalmadım, wikipedia'da da okudum, çok acı...:( ama bir şey diyeyim mi, olanla ölene çare yok arkadaşım:(( her savaş için aynısı, 1., 2. Dünya savaşları, Hiroşima, My lai katliamı, Dresden bombardmanı, Çanakkale, bizim Rumeli'den mübadeleyle göçedenler, Türkiye'den Yunanistan'a gidenler..hepsi aynı acı:( unutmayacaksınız elbette onun için söylemiyorum unutmayın ki, yeni savaşlar olmasın dünyada..savaşların ne kadar acı sonuçlar doğurduğunu herkes bilsin...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde çok teşekkür ederim salt yazılarımla bırakmayıp farklı kaynakları da okumuş olman, paylaşman çok kıymetli..

      Söylediğin örnekler hep acı hep yas.. Ne de güzel eklemişsin en sona "herkes bilsin savaşın doğurduğu bu acıları".. Unutmadık.. Unutmayacağız..

      Sil
  8. Sürgüne gönderilen insanların acıları kelimeler ile ifade edilmeyecek kadar derindir. Rahmetli anneannem de göç etmek zorunda kalmış çocukken ve ağlayarak o yılları anlatıyordu. Ruhları şad olsun, hangi dinden, halktan olursa olsun ben hepsi için dua ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneannene rahmet diliyorum. Başınız sağolsun. Sen bahsedince dedem geldi aklıma ilk sürgünde ergen bir çocukken gelmiş "bir Rus çizmesi altında kalmayayım diye getirdiler buraya".. Ben miniciktim öldüğünde.. Mekanları cennet olsun..

      Sil
  9. keşke bitse ....benim anlamadığım ise ne için , neden yani bunca ölüm , hangi paranın , hangi hırsın , hangi iktidarın bedeli bunca ölüm , bunca acı .Yazık ama ölenlere değil , insanlıktan nasibini almamış o vahşilere , belki insan olmayı ve vicdanı öğrenirler bir gün ama sanıyorum o gün onların da ölüm günü olur büyük ihtimal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bilmiyorum ki Eylem Hanım... Petrol, para, toprak, hırs... Hangisi değerdi bunca insanın canına?

      Bir gün bir şeylerin değişeceği umudum hep var.. Belki ben göremem ama ardımda bıraktıklarım o günleri görebilsin dilerim..

      Sil
  10. Tarih acılarla dolu ne yazık ki :(
    Bir gün inşallah bu bitmek bilmeyen savaşlar bitsin..
    Çocuklarımıza miras olarak savaş bırakmayalım umudundayım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihte bir çok acı, sürgün ve gözyaşı hakim.. Biz kalanlar biraz duyurmaya çalışıyoruz gidenleri anmak adına.. Diliyorum asla mirasımız savaş olmasın..

      Sil
  11. Yaşanan büyük acılardan biri de buymuş. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Çerkes deyince aklıma güzellik gelirdi sadece. Tarihlerini incelemedim doğrusu. Yazıyı sadece Çerkeslerin yaşadığı soykırımı hatırlatmak için yazdım deseydiniz keşke. Osmanlı hanedanı dahil hepimizde az veya çok Çerkes kanı olduğuna inanıyorum. Bu da beni bir Türk olarak mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklınıza güzellik gelmesi ne hoş bu yazı da o güzelliğin ardındaki acıya dair olsun o zaman.. Yazımın akla Çerkes Sürgünü/Soykırımı dışında bir şey getirdiğini düşünmedim açıkçası ve evet atalarımı, ölen büyüklerimi anmak adına yazdım... Dediğiniz gibi kanınıza karışmış olabilir Çerkeslik çünkü oldukça mozaik bir ülkeyiz bu da ülkenin güzelliklerinden biri aslında.

      Sil
  12. Geri gidip okuduklarıma yorumlarımı bıraktım Dilek'ciğim.Ama o çocuğun ağzından düşüneceklerini aktardığın yazın beni benden aldı.Ağlamaktan kendimi alamıyorum.Dünyadaki haksızlıkların onarımı geriye giderek nasıl olacak,dilerim yaşam bundan ibaret değildir,zira hesaplar o kadar çok ki,kim bilir dünya ne kadar çok ağladı.Doğru ve adil bir sonumuz olması dileğimle kızım.Allah seni korusun.Yürekten paylaşıyorum acını.Hoşcakal yavrum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Ablam yorumlarını gördüm çok teşekkür ediyorum sana. O yazıda ağladığını söyleyen çok insan oldu aslında amacım hiç o değildi ama :(

      Dileklerine kalpten katılıyorum Ece Ablam. Daha adil bir dünya diliyorum ben de.. Acımı paylaştığın ve güzel dileklerin için çok çok teşekkür ederim. Dilerim hala yeryüzündeyken o adil dünyaya kavuşuruz..

      Sil
  13. Ağlamak...Ağlamak benim insanlığımı hissetmemdir.Benim ya da diğerlerinin gözyaşı,keşke acılarınızı da biraz hafifletebilseydi.Ve dilerim adalet bir gün hakim olacak dünyaya.Sevgiler kızıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Ece Abla.. Ağlayabilmek hem de "başkasının" acısına hala ağlayabiliyor olmak büyük erdem aslında.. Senin ağladım demen bunu hissetmiş olman bana ve aslında sürgünle harmanlanmış tüm Çerkeslere çok büyük bir destektir lütfen bunu böyle bil.

      Kocaman sevgiler de benden ablama.

      Sil
  14. rejimler değişse de yöneticilerin kafasında hep aynı gaddarlık kalmaya devam ediyor. asyanın cektıgını bi orta dogu cektı baska da bir cografya cekmedı :/ sen zamanı gelınce, hedeflerınle daha cogunu duyuracaksın ve kabul ettireceksin inanıyorum canım.. yanınızdayım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki, 1864 neyse 2016'da hala değişen bir şey yok hala Çeçenler ve Abhazlar tanınma mücadelesi vermekte.. Dilerim bir şekilde hak yerini bulsun. En çok istediğim şeylerden biri de akademik alanda dile getirmek bu acıları.. Diliyorum olur bir gün. Çok teşekkür ederim sana canım benim.

      Sil
  15. Hani bazen okursunda birsey diyemezsin ya tamda oyle bisey yasadim okudugumda sözün bittigi yorumun yetmedigi yerdeyiz.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni anlayabiliyorum.. Hiç gerçek olamayacak kadar kötü hatta korkunç bir durum.. Ne dese bilemiyor insan.

      Sil
  16. Geçmiş acılarla dolu.. Geçmişi silemiyoruz maalesef..:( Yarınlar umut dolu olsa diye temenni ediyorum. Yok o da olmuyor.. Dünyanın her karış toprağında acı ve göz yaşı hüküm sürüyor..

    Atalarının kemikleri sızlamayacaktır eminim.. Senin gibi bir torunları var. Acılarını yüreğinde hissedip anman, dile getirmen, insanları bilgilendirmeye çalışman takdire şayan..

    İnsanlığın bir daha böyle acılar görmemesi dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yazık ki geçmişi silmek, değiştirmek imkansız.. İnsan bari şimdiye geleceğe dair bir umut barınsın içinde istiyor.. Dünya geneline bakıldığında o tarihlerden bu yana bir şeyin değişmemiş olması da ne yazık..

      Beni çok mutlu ettiniz diliyorum ruhları şad olmuştur ve çektikleri tüm acılar bir gün o istedikleri idealler çerçevesinde şekillenir.

      Sil
  17. Çerkezler kültürleri ne çok bağlılar. Ve çerkez kızları çok alimli oluyor. Sürgünler, direnenler, göcendenler hic bitmedi hala devam.ediyor malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyledir kültürlerini muhakkak yaşamak isterler. Yazık ki, tarih boyu direnen, acı çeken insanlar bitmedi..

      Sil
  18. Allah acınızı hafifletsin ins. Şehit olduklarını düşününce aslında onlar adına sevinmek gerekir , aslında gecmiş zamanda da kalmadı maalesef hala daha çeçen Dağları'ndan şehit haberleri geliyor. Zulm gören Müslüman olunca insan hakları da düşünülmüyor :( Allah zulmedenler ıcın iyiki cehennemi yaratmış diyorum böyle zamanlarda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kalanların tutunacak bir şeyleri olması çok güzel bu bahsettiklerinizi düşündükçe üzülmemek gerekiyor. Evet hala o bölgede varlık savaşı veren bir halk var ve kalbim onlarla birlikte...

      Sil
  19. Çok duygulandım. Mekanları cennet, ruhları şad olsun.

    YanıtlaSil
  20. Cok üzücü canim bu haksizliklara ugrayan nice insan var dünya üstünde. Ruhlari sad olsun.

    YanıtlaSil
  21. Tüm insanlık barış isterken neden bu savaşlar.
    Takipteyim canım benim senide beklerim
    http://gullugalaksi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  22. Sırf Çeçen olduğum için değil en çok insan olduğum için ağlattı beni yazın. Savaşlar hiç olmasa keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten Çerkes, Apar, Türk olmanın da ötesinde insan olmak meselesi bu.. Ağlayabildiğine göre içindeki güzelliği kaybetmemişsin ne mutlu.. Olmalar keşke hiç..

      Sil
  23. Savaşlar hiç olmasa, tarih acılar ile dolu. Bilmeyenlerin öğrenmesi adına yazmalısın. Duymalı herkes. Tarihin kapalı kutularında kalmamali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke olmasalar ama.. Elimden geldiğince yazıp duyurmak istiyorum sesim ulaştığı kadar..

      Sil
  24. Açıkçası detaylı bildiğim bir konu değildi Dilekçim ama çok üzücü bir olay.
    Mekanları cennet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Nil çok duyulmayan bir olay biraz da o yüzden yazıp anımsatmak istiyorum kendimce.

      Amin. Mekanları cennet olsun.

      Sil
  25. Dünya, sürgün ve acının da yeri aslında. Önemli olan unutmamak...

    YanıtlaSil
  26. unutmamak ders çıkarmaktır,bir daha olmasın diye çaba sarf etmektir.Hatırlamak uğurladıklarımızı manen yaşatmak demektir unutmayalım.
    Dünya kanla beslenenlerle doldu ürettikleri silahlar kendilerine dönünce fark edecekler yanlışlarını şimdi sadece para görüyorlar( toprağı görecek olan onlar olsun):(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız aslında ama insan o kadar geç kalınmasa istiyor bazı şeylerin görülmesi için.. Yine de sabır..

      Sil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)