30 Ocak 2016 Cumartesi

Kadın Olmak: Son Mim :)


Bu aldığım son mim oluyor bloguma. Hem çok güzel bir mim oluşundan hem de tatlı Berika'ya söz verişimden dolayı bu mimi yazmamak içimden gelmedi açıkçası :)

Sevgili Berika'nın Günlüğü beni bu duyarlı mime layık görmüş. Kocaman teşekkür ediyorum. Hala tanışmadıysanız önce Berika'nın bloguna bir tıklayın derim. Yaşıyla olgunluğu arasında dağlar kadar fark var bu kızın. Duyarlı, sevimli, dünya tatlısı küçük blogger kız kardeşim kendisi :)


Bir de ön. not: Aşağı yazacağım maddelerin hiçbiri geneli kapsamamaktadır bilakis kendi yaşanmışlıklarımdan, gördüklerimden yola çıkarak yazdığım maddelerdir.

Dünyanın her yerinde (memleket ayırmaksızın) kadına dair hala cahiliye devri yaşanmakta bence.. Kadın! Tonlamasıyla bile hakaret edebilenler var misal...  Kadın olmanın hüznüne dair de birkaç cümle eklemek istedim bu mimin fıtratı gereği.

Kadın olmak, tecavüze uğrayıp, gasp edilip, ipucu kalmasın diye ellerinin kesilmesidir bazen,

Kadın olmak, tecavüzcünün "pişmanım" diyerek indirim almasıdır bazen,

Kadın olmak "kocanın seni öldüresiye sevmesidir" bazen,

Kadın olmak sokakta öldüresiye dövülürken müdahale edilmemesi  "eşi-sevgilisi" diyerek şiddetin legalleştirilmesidir bazen,

Kadın olmak, en büyük hayal kırıklığının "diğer kadın" tarafından yazılmasıdır bazen,

Kadın olmak, eğer bekarsan, okul müdürünün yaptığı ders programında "Nurper Hanım evli yemek filan yapması gerekir o yüzden Dilek Hocam senin programını biraz deştim aman senin yemeğini annen pişirir nasıl olsa" pişkinliğiyle hem cinsini kayıran müdüre maruz kalmaktır bazen..

Kadın olmak, kapalıysan yobaz ,  açıksan fahişe olarak nitelendirilmektir bazen.. Buna dair bir anım var izninizle burada yazmak isterim. 13 yaşındaydım 3 arkadaş bisiklet sürüyoruz akşam saat 9... Karşıdan yaya olarak gelen iki tane kızcağız var. Yanımdaki arkadaş kazayla birine değiyor ve  kızlardan biri "yavaş ol be öküz" diyor arkadaşıma tüm özürlerimize rağmen. Arkadaşım da en son kızım "git başımdan be çılgın rahibe seninle mi uğraşacağım" dedi..

Tam arkadaşıma dönüp kızacağız ki karşı taraf "asıl sen git çılgın fahişe" demesin mi? İlk kez bu ideolojik tartışmayla o gece tanışmıştım... O zamandan bugüne de pek de değişmedi benim çevremde bazı şeyler... O günden bu yana da nefret ederim kadın kavgasından ve iki kadının birbirini aşağılamasından...

Kadın olmak hemcinsinin tacizlerine maruz kalmaktır bazen...

Kadın olmak "kalıplar" gerektirir bazen..

Özetle zordur kadın olmak ve güçlü bir duruş gerektirir hayatta...

Hayat boyu hayran kaldığım tüm kadınların temelde ortak özellikleri "güçlü, asil, zeki, iyilik sever, duyarlı ve merhametli" oluşlarıydı.

Sevdiğim kadın bloggerları yazmam istenmiş bu mimde. Zor bir seçim olacaktı o yüzden seçtiğim bloggerları gerçek hayatta etkileştiklerimden ve blogumun en başından bu yana benimle olanlar ve yeni tanıştıklarım olarak ikiye ayırdım.

İlk kısımdakileri  blog dışı mecralarda da etkileştiklerimden seçtim Ama bu yazıda ismi olmayan blogger arkadaşlarım lütfen alınmasın. Okuduğum ve yorumladığım tüm blogları cidden seviyorum.

Blogda tanışıp daha sonra blog dışı mecralarda daha iyi tanıma fırsatı bulduğum bu güzel kadınları sizlerle de tanıştırmak isterim. Onları bu kadar özel ve tanınası kılan ne derseniz. Şimdi burada söylesem kızacaklar bence bana.Sadece inanılmaz duyarlı ve yardım sever oldukları ipucunu vereyim ve bir kez daha fırsat bulmuşken kendilerine teşekkür edeyim ;)

 İyi ki denk gelmişim sizlerle güzel kadınlar! ;)

Haber Seyri

İncice Blog

Kitap Sevinci

Renkli Pasta Sepeti

İstanbul Hanımefendisi

Arkeo Rehberim

Şafağın Dünyası

Kitap Eylemi



Bir de yeni tanıdığım ama duruşlarını, iletişim tarzlarını sevdiğim, bana destek olan  kadın bloggerlar var. Dilerim uzun vadeli olur iletişimimiz :)

Dostlar Kütüphanesi

Bücürük ve Ben

Kore Fenomeni (Yazarken anımsadım kendisi de aynı mimde benden bahsetmişti yeri gelmişken kocaman bir teşekkür de kendisine!)

Neşeli Kitap Vagonu 

Bize Her Yer Okul



Ben kimseyi mimlemiyorum ama yapmak isteyen olursa da bittabi okunur bu mim :)

Edit: Penthos,  Fok , Sihirli Mavi , Narçelen , Şule Uzundere Suyun Bulanık TarafıEce Evrenve Esçisem'i unutmuşum. Kızlar güncelledim yazımı lütfen kusuruma bakmayın :(((


Allah da biliyor ya kesinlikle unuttuğum birileri var bu listede... Lütfen mazur görün inanın yoğunluktan kafam olmuş bir dünya :( Yorum kısmında isminizi görünce eminim anımsayacağım sizi. Ama cidden şu an aklımdakiler yukarıda sıraladıklarım.

Tekrarlıyorum olur da sizi unutmuşsan lütfen bana alınmayın cidden üzülürüm :(((

51 yorum:

  1. Çok güzel özetlemişsin. Kadın olmak gerçekten yazdığın bu satırlarda gizli. :(

    YanıtlaSil
  2. Dilek'ciğim maddeleri okurken içim cız ederek okudum,hepsi de gerçek evet aynen öyle oluyor, kız okul müdürü ve yemek yapma konusunu nasıl bulup çıkarttın?:))hem üzücü maddelerden sonra teselli oldu, aynen öyle davranıyorlar:) kapalı kadınların açıklara fahişe demelerine ne desem bilemiyorum. Hani bunlar Müslümandı? Bisiklete binince, açık olunca fahişe mi olunuyor? Öteki dünyada hesaplaşacağız anacım hepsiyle..son olarak benim ve Bücürük'ün de ismi var çok teşekkür ediyorum canım, eksik olma, duyguların karşılıklı inşallah blogdaşlığımız daim olur. :)
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'm aslında başıma gelen o olayda iki tarafın da ağzını bozmasını hiç sevmemiş ve çok şaşırmıştım ben.. Ne biri fahişe desindi ne diğeri rahibe.. Biz birbirimizi ötekileştirmeseydik keşke.. O gece o duyduklarıma cidden şaşırmıştım... Çok kırılmıştım ben o olayda.. Daha 13 yaşındaydım beni niye böyle ağzı bozuk bir kavgaya şahit etmişlerdi? Ben sadece bisikletime binip evime dönmeyi istemiştim o gece..

      Okul müdürü benim müdürümdü Müjde :D Bana öyle yaptı adam evli diye diğer arkadaşın prgramını 3 güne toplayıp benimkini 5 güne yaymıştı.. Üzülmüştüm aslında şikayet edebilirdim ama gerek duymadım.. Ama kırılmıştım yalan da yok şimdi.

      Bücürük'süz olur mu?! :D

      Sil
  3. Beni unutmuşsun :P

    Kadın olmak ''Ne işin var orada, ne işin var o saatte?'' sözlerine muhatap olmaktır diye bir ekleme yapayım. Kısaca ''Neden özgürsün?'' diyebiliriz sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berkay yeminle yazarken içimden geçmişti şunu not düşecektim "erkek blogger yazabilseydik Berkay'ı yazardım" ama kimse yazmamış bilakis şirin bir ayrımcılık yapalım diyerekten böyle oldu. Ama şuna eminim ki, birçok kadından daha duyarlısın kadın hakları konusunda..

      Eklediklerin de şahane tespitler. Çok da güzel oldu çok teşekkürler :)

      Sil
    2. "O saatte sokakta ne işin vardı?" Bu sorunun bizzat muhatabı oldum biliyor musun Dilek. Saat 21 sularında işten çıkmışım, minübüslere doğru gidiyorum. Arkadan bir araba yanaşıp çantamı kaptı götürdü. Semtin karakoluna yollandım... İşte orada polis memuru azarlayarak yöneltti bana o soruyu... Karanlığın bastığı saatlerde sokakta bulunmakta suçlulara mavi boncuk dağıtıyor gibi oluyoruz demek ki...

      Sil
    3. Polis seni nasıl azarlayabilir? Ne münasebet ve ne cesaret? En nefret ettiğim şey güvende olmak adına polise, savcıya başvurduğunda onların da yaşadığın olay kadar üzüntü vermesi.. Bir arkadaşım erkek arkadaşını şikayet için gittiği savcıdan fırça yemişti "sen öğretmensin ya aklın alıyor mu şikayet edeceksin uğraşacaksın adın çıkacak" diyerek... Kör cahil diyeceğim ama...

      Çok geçmiş olsun sana da :( Sosyal medyada güzel bir paylaşım var "kaçta tecavüz etmiyorsanız o saatte çıkalım" diye.. Kaçta gasp ya da tecavüz yoksa söylesin memur bey o saatte çıkalım...

      Sil
    4. Unutmuşum ekleyeyim. Savcıyla bunu yaşadıktan sonra arkadaşım hap içip intihara kalkışmıştı.. Allahtan ölmedi de savcının istediği oldu görev yaptığı okulda epey konuşuldu..

      Sil
    5. Bir olay yaşamışsın zaten şoktasın, üzerine bir de resmi eziyet yaşatıyorlar...
      Arkadaşının başına gelenleri okuyunca şoka girdim... Nasıl çarpık bir zihniyettir bu, akıl almıyor...

      Sil
    6. En yumuşak olması gereken birimler hem de bunlar.. Olayın tamamı o kadar trajik ki.. İnsan bir noktada nefret ediyor..

      Sil
  4. Çok doğru yazmissin.Kapalıya Rahibe gerici, hatta daha beteri isidci deniliyor.Açığa ise fahişe, yoksa gibi terbiyesiz yakistirmalar yapılıyor...:(Kadınlar kendi aralarında bile yapmasınlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kadınlar birbirlerine bu tarz yakıştırmaları hiçbir mecrada yapmasın.. Kalp ister ki, insan içinden de geçirmesin sade bunu da değil, ayrımcılık yaratacak hiçbir düşünceyi geçirmesin kimse kalbinden :(((

      Sil
  5. Sevdiğin kadın bloggerler listesinde olmak bana hem gurur verdi, hem de mutluluk. Çok teşekkür ederim.:) Ben de iyi ki denk gelmişiz düşüncesindeyim..:)

    Yazı da bir o kadar güzel ve anlamlı. "Kadın olmak" ile başlayan maddelerin hepsi panolara asılacak kadar önemli. Belki birileri anlam ve ders çıkarır diye.. Ama maalesef çocukluk anısındaki gibi eskiden neyse şimdi de o..
    Daha iyi yarınlar dileğiyle..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle iyi ki denk gelmişiz. Hatta bu yazıyı yazarken hatırladım sizinle ilk karşılaşmamızı :) Gerçek hayata da dökülünce daha da anlam kazandı benim adıma :)

      Çok çok teşekkür ederim. Ne tuhaf değil mi? Benim 13 yaşımdan bu yana hiçbir şey değişmedi :( Diliyorum yarınlarda bunlar uzaktan bakılıp "vay be cidden mi?" denen şeyler olsun...

      Sil
  6. Kalemine saglık ne güzel yazmışsın biz kadınlar bile ideolojimiz doğrultusunda dıger Kadınlara sozlu şiddet uyguluyoruz bazen. Dediğin gibi Dünya'nın nerdeyse bütün ülkelerinde kadın hep 2. Plandadır ve taciz edilir. Doğusu olsun batısı olsun. Kadın Erkeğe göre bedenen Güçsüz oldugu için kolay sindirilir. Böyle Şeyler haber olmaz ama gecen gün okuduğumda cok şaşırmıştım. İtalya'da ardarda 3 erkek karısını şiddet kullanarak öldürüyor Olayların ardışıl olmasından dolayı kardinal açıklama yapıyor - kadınlar da kocalarının sözünü dinlesin :( hani hep dogu Kültür'ünde şiddetin Yaygın oldugunu Batı'nın bu konuda daha iyi durumda olduğuna inanırız ama vicdansız ve erkek toplumsal öncülerin oldugu Dünya'nın her yerinde var maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalya'daki durum ne kadar fenaymış ama hiç yadırgamadım her yerde böyle.. Her yerde kadın bir şekilde haksız, söz dinlemesi gereken, kendisine biçilen kaideler çerçevesinde yaşamak zorunda olan...Diliyorum ki, benden sonraki kuşak çok daha farklı bir dünyaya yol alsın...

      Sil
  7. çok güzel bir yazı olmuş. kesinlikle değindiğin tüm maddeler kanayan yara.. başına gelen bu iki olayı da anlatıp kişiselleştirmen harika olmuş! bir önceki yazını göremiyorum ona dair bir yorumum da var. dilersen bunu yayınlamayabilirsin ama bence bazı insaları hiç umursama sadece kendi yaptıklarına bak.. buarada buradaki community olarak göğsüm kabardı seçildiğini duyunca.. bir türk olarak ayrıca keyifliydi :)
    not: tube'dayım o yüzden kargacık burgacık yazıyorum lütfen kusuruma bakma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize :) Buarada geçen aklımdan geçiyordunuz kızım olursa Bal ikinci isim olacak. Son konuşmamızdan bu yana isim annesiniz :)

      O yazıyı bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bloga iliştireceğim çok daha rahat ve sürekli okunabilsin diye mantıklı geldi bana da :)

      Yorumunuzu paylaşmakta sakınca görmedim sadece sosyal ağlardan paylaşmadım o gelişmeyi ama kendimi tutamayıp bir yazımda buradan çıtlatmışlığım mevcut :D İnşallah faydalı olabilirim diyorum. Allah utandırmasın bakalım. Çok mutlu oldum desteğinize :)

      Sil
  8. Ben teşekkür ederim Dilekkkk!
    Ne güzel ifade etmişsin ki, hayran kaldım, tam isabet atışlar olmuş, altını çizer gibi ifadelerin de çok manidar!
    Kalemine sağlık! Yaşasın bayan blogger dayanışması hiihihihi :) Siber ağda kadın gücü!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmene. Çok teşekkür ederim. Bu mime beni koymana da yeniden bu vesileyle de teşekkür etmiş olayım. Evet evet yaşasın dayanışma!!!! :)

      Sil
    2. Dilek Dilek! eksik etmem artık seni ki, blog ağacımın dallarındansın ki :)))

      Sil
    3. Çokkkkkkkk çokkkkk teşekkür ederim!!! Çok mutlu oluyorum sevdiğim bloggerlarla karşılık olunca bu sevgi :)

      Sil
  9. Canımmmm ne kadar mutlu oldum anlatamam ismimi görünce umarım bir gün yüzyüze de tanışma imkanımız olur.Yorumlar yazamasam da otobüsteyken falan yazılarını okuyorum :) şu yazından kim esinlendi hala meraktayım mesela... Konumuza gelince...Her zamanki gibi doğru tespitler birini de ben eklemek isterim kısa etek giyersen tacizde edilirsin tecavüz de ,piercing takınca kadına başka gözle bakılması... Bu ülkede değil dünyada kadın olmak çok zor maalesef ama biz kendi cinsimizi ezdikçe bir kalıba sokmaya çalıştıkça erkeklerin bu zihniyette olması hiç bir zaman değişmeyecek bir şey gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim canım beğenmene. Yorumunla renk kattığın için teşekkürler.

      Sil
  10. O maddeler muazzam olmuş... Senin tarzında birinin çocukken denk geldiği o tartışmadan nasıl etkilendiğini anlıyorum.. Yazık ki, taraf olmaya zorlanıyoruz hem de küçük yaşlarımızdan itibaren...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu yazarken aklıma geldi de düşündüm "ilk kez kaç yaşında öğrendik acaba ötekileştirmeyi?"...

      Sil
  11. Canim basta benim icin yazdigin guzel dusuncelerin icin cok tesekkur ederim.Ay ben o kadar kucuk muyum yaa :) Evet kendimi 18 hisseettigim dogru aslinda ^^ Neyse şekerim yuregine saglik.Basarilarin daim olsun insallah...Senin nezdinde tüm blogger arkadaslara selam olsun.Yasasin kadin-erkek esitligi (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim seni kendimle karşılaştırdığım için sanırım :D 18 olmasan da ruhun çok derin, hassas ve olgunluğa ulaşmış bence..
      Evet yaşasın eşitlik! :)

      Sil
  12. Sağol Dilekciğim bende yazacağım

    YanıtlaSil
  13. Kadın olmak bence en zor şey. Güzel bir yazı olmuş canım..

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkür ederim beni de unutmadığın için.
    ne kadar güzel yazmışsın. bu konuda içimde çok birikmiş var. içimi dökmek için de bahane olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de yazarsan eminim keyifle okunur. İnsanın dolmaması imkansız ne yazık ki böyle bir konuda :(

      Sil
  15. Yazdığın bloglara baktım da içlerinde hala bilmediklerim, tanımadıklarım var, en kısa zamanda tanışmalı... Dilekciğim teşekkür ediyorum son miminde bana da yer verdiğin için :)) Daha önce de mimlenmiştim. Konuyla ilgili ben de bir mim hazırlayacağım. Mim finali için çarpıcı, içinde olduğumuz bildiğimiz bir konuyu çok güzel işlemişsin. Kalemine sağlık :)
    Kadınlara naçizane tavsiyem dışarı çıkarken yanlarına nasıl kimlik cüzdanlarını alıyorlarsa kendilerini korumak adına bir şeyler bulundurmalarıdır. Tehlikeli bir devirde yaşıyoruz ve sokakta kimsenin kimseye hayrı yok!
    Sevgiler diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle harika bir mim olmuştu başlatana çok teşekkürler buradan. Paylaştığım bloglar sevdiğim arkadaşlardır hepinizi severek takip ediyorum elbette sensiz bir liste düşünemezdim :)

      Harika bir tavsiye bir sprey enazından şart çantalara..

      Sil
  16. Yine de her şeye rağmen cinsiyetimizi seçme hakkımız olsaydı kadın olmayı tercih ederdim. Kadın hayatı doğurur çünkü. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonsuz katılıyorum sana. Kocaman sevgiler de benden :)

      Sil
  17. Ama...
    "Kadın olmak da, kendi kadınlığını kendine hatırlatmaktır bazen..." Ki, karşındakine de otomatikman hatırlatmış olursun bunu.

    "Kadın olmak, varlığını ve gücünü gösterebilmek için bile yeterlidir bazen..." Ki, karşı taraf bi silkelenir, kendine gelir.

    "Kadın olmak, başlıbaşına bir güçtür. Ve elbette ki, çağlar ve dönemler boyu herhangi bir güce karşı gelmeyi, onu ezmeyi, o gücü yok etme çabalarını gördük hep. Kadına ve onun sahip olduğu güce de böyle darbeler vuruldu, vuruluyor, vurulacak.

    Ama biz kadınız, yeri ve zamanı geldiğinde ne yapacağımızı biliriz...

    Saydığın isimler arasında kendi ismimi de görmek beni çok mutlu etti :) Çok teşekkür ederim, duygular karşılıklı, gönüller bir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasın!!!! Benim yazdıklarım ne kadar umut kırsa da senin yazdıklarınla törpülenip gittiler!!! Şahane yorumunla yazıma kıymet kattığın için kocaman teşekkürler:) Sensiz olur muydu güzel anne? Bilirim karşılıklı duygular. Sanal da olsa geçiyor sıcaklığın bana :)

      Sil
  18. Kadın olmak, çocuk olmaktan sonra en zoru. Fakat yazdığınız gibi aslında bu dünyayı en çok kadınlar bu hale getiriyor , hemcinslerine yaptıklarını da geçiyorum ama erkekleri onlar yetiştiriyorlar ve bana göre kadınlar ortak bir paydada birleştiği gün dünya bambaşka bir yer olacak. Duyarlılığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum , bu sıralamalara dahil olabilmek hem de sizin tarafınızdan dahil edilmek çok kıymetli gözümde . Çok ama çok teşekkür ediyorum ...Sevgşyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek annelerine çok iş düşüyor sanırım.. Sizin gibi annelerin varlığı umut oluyor bana.

      Sizin gibi mütevazı, okuduklarını sonuna dek sindirmiş bir kadınla denk geldiğim için çok mutluyum. Ben teşekkür ederim asıl.

      Sil
  19. Dogrulari yazmissin canim. Ben 45 yasindayim gencligimden beri hic birsey degismedi hatta kötüye gitti. Bundan sonra düzelir mi bilemiyorum. Tabii ki mücadeleden vazgecmemeliyiz ama erkekler de kendilerine bir çeki düzen versin artik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazık ki, pek ilerleme kaydedemedik bu konuda.. Benim ergenliğimden bu yana ki epey vakit geçmiş de üstünden..

      Katılmadığım tek şey "gençliğim" dediğiniz kısım. Eeee zaten gençsiniz hala :)

      Sil
  20. Canım benim, yüreğine, kalemine sağlık.
    Bu mimi yapan tüm arkadaşların yazılarını okudum, her birinde içim cız etti. Çok söylemek istediğim şey var, keşke değiştirebilsek zihniyetleri, çocukları anne-babalar bu zihniyetlerle yetiştirmese... Aslında elimizde, kendi çocuğumuzla başlayabilmek...
    Sevdiğin bloglar içinde olmak beni hem sevindirdi hem de gururlandırdı. Kalpler karşılıklı, biliyorsun. Bu aralar yoktum buralarda, ancak girebildim nete.Geç gördüm yazını da.
    Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle önce kendi çocuklarımızdan başlamak lazım işte o zaman düzeltebiliriz ancak bazı şeyleri. Bil ki, karşılıklı duygular canım benim. Sensiz asla düşünemediğim bir liste olurdu bu. İyi ki tanımışım dediğim bloggerlardansın. Ne kusuru ne demek :)

      Benden de kocaman sevgiler :)

      Sil
  21. Güzel ve üzerinde düşünülüp yazılacak çok şey olan bir konu. Bu aralar pek yazma imkanım olamadı ama en kısa zamanda bir kaç satır yazmak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarsan sevinirim eminim de seve seve okuyacağım satırlar dökülecektir kaleminden.

      Sil

"Güzel yazı, emeğinize sağlık, benim sitem de şu ben de beklerim, bu bir otomatik yorumdur" tarzı sadece yorum yapmış olmak ve link bırakmak amacıyla yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Alakanıza teşekkürler :)